Arhivă : Interviuri Înapoi

Audio. Gala Internațională de Balet la Opera Națională București

Publicat: miercuri, 28 Ianuarie 2015 , ora 10.42
În această seară de 28 ianuarie 2015, Opera Națională București găzduiește Gala Internațională de Balet. Invitații instituției sunt: prim-balerina Alina Cojocaru, prim-balerina Baletului de Stat din Berlin, Iana Salenko, tânărul și talentatul balerin cubanez Osiel Gouneo, dar și prim-balerinul Baletului de Stat din Berlin, Marian Walter. Lor li se vor alătura balerinii Operei Naționale București. Detalii ne oferă Johan Kobborg, director artistic al Baletului.


Publicul este invitat la Gala Internațională de Balet. Ce ați pregătit pentru cei care vor fi astăzi în sala Operei Naționale din București?

Când am imaginat această gală am ținut cont de doi factori importanți: primul a fost, evident, să avem un program care să mulțumească publicul. Astfel că am realizat un colaj din lucrări pe care publicul le cunoaște foarte bine, dar și piese pe care oamenii le văd rar aici sau poate că nu le-au urmărit vreodată. În același timp, trebuia să organizez totul astfel încât să fie cât mai atractiv și pentru dansatori.

Sunt foarte multe stiluri în cadrul acestei gale, deși tot evenimentul poate fi caracterizat ca fiind unul clasic. Nu avem foarte mult dans contemporan și cu toate acestea includem și o premieră mondială - Pas de deux din "Romeo și Julieta" -, și coregrafii de Kenneth MacMillan și Sir Frederick Ashton. Este un program divers și îmi place să cred că fiecare din sală va avea cel puțin un moment de care să se bucure. La fel, sunt sigur că cei patru artiști invitați sunt încântați să fie pe scena Operei Naționale din București.


Cum s-au integrat cei patru în corpul de balet al Operei Naționale București?

Am fost la rândul meu în aceeași postură. Am călătorit foarte mult și pot să vă spun că este de fiecare dată extrem de interesant să cunoști alți dansatori. Învățăm foarte mult unii de la ceilalți. Ori de câte ori colaboram cu alți dansatori de fiecare dată trebuia să mă aștept la altceva. Ești mereu alert, iar asta aduce o nouă viziune asupra interpretării. Nu devine o rutină pentru că niciodată nu vei ști cum vor reacționa ceilalți. Am invitat de fiecare dată oameni pe care îi cunosc, pe care îi respect, astfel că nu voi fi deloc surprins de ceea ce vor face. Știu că nu sunt doar dansatori foarte buni, ci și oameni extraordinari, iar asta este la fel de important atunci când propui un invitat. Trebuie să se implice și să înțeleagă faptul că este un eveniment al companiei de balet și nu doar o seară în care ei să strălucească.


Vă adresez această întrebare ținând cont de faptul că sunteți directorul artistic al companiei de balet. Cum decurge dialogul cu muzicienii Operei Naționale București?

În munca mea de zi cu zi am încercat de fiecare dată să am muzică live, ori de câte ori dansăm. Dansul nu poate fi separat de muzică. El trebuie să o creeze, să fie reprezentare a artei sonore. Îmi place să cred că de fiecare dată purtăm o discuție prin ceea ce facem noi dansatorii pe scenă și muzicienii din fosă. Ca dansator e important să poți răspunde muzicii din jurul tău, nu doar să execuți anumite mișcări. Trebuie să te adaptezi. Nu este vorba doar despre dans sau doar despre muzică. Sunt împreună de fiecare dată, iar pentru mine este o plăcere să lucrez, nu doar cu orchestra, ci cu fiecare departament din cadrul Operei, pentru că fiecare a muncit foarte mult ca acest eveniment să fie cel mai bun pe care noi îl putem oferi la momentul actual.

Sunt foarte mândru de dansatori și cu siguranță m-aș bucura să urmăresc o astfel de gală. Eu voi fi însă pe scenă, alături de ei. Cu siguranță este un eveniment de la care nimeni nu ar trebui să lipsească, fie că sunt cunoscători ai baletului, fie că urmăresc pentru prima dată un astfel de spectacol. Sunt foarte mândru de rezultat. E o sărbătoare și mă bucur că particip la această gală.


Interviu realizat de Lucian Haralambie