Arhivă : Interviuri Înapoi
Audio. Corul Sound sărbătorește două decenii de activitate pe scena Sălii Radio
Sub conducerea dirijorului Voicu Popescu, corul reunește astăzi 35 de membri.
20 de ani pe care îi împlinește corul Sound. Care sunt momentele importante din traseul artistic al acestui ansamblu?
Este un moment important, pentru că la cei 20 de ani, Sound-ul a reușit să adune în palmaresul său câteva lucruri care sunt demne de luat în seamă. Mă refer la faptul că a reușit să ducă imaginea cântului românesc în 14 turnee în străinătate, în foarte multe alte deplasări în interiorul țării, în numeroase concerte caritabile pentru diferite zone defavorizate, aici în țară, dar și în străinătate. Mi-aduc aminte că în 1999 am reușit să facem un turneu umanitar în Belgia, turneu care s-a finalizat cu un ajutor pentru casele de bătrâni din București. Sunt direcții pe care Sound-ul de-a lungul timpului a lucrat, dacă este să mă refer doar la activitatea artistică, pentru că membrii Soundu-ului, constituiți în fundație, au reușit să organizeze și evenimente cu specific. Au fost șapte ediții de simpozion coral organizate la Sinaia, patru ediții de festival de coruri de copii și tineret la Bușteni, două ediții de masterclass, o editare de jurnal coral a capella și iată doar câteva din reperele pe care Sound-ul le-a transmis publicului său de-a lungul timpului.
Cele două decenii de activitate le veți sărbători pe scena Sălii Radio. Care este programul acestui concert și care sunt invitații manifestării?
Avem un program destul de ambițios, trebuie să recunosc. O primă parte de concert structurată numai pe lucrări din repertoriul românesc și aș spune aici că ne-am axat în principal pe un folclor arhaic și un folclor să zicem prelucrat, așa cum au știut compozitorii noștri să o facă. E vorba de autori ca Tudor Jarda, Dariu Pop, Sabin Păutza, Constantin Arvinte. Este un repertoriu drag nouă și pe care în general l-am dus cu noi acolo unde am umblat, iar în partea a doua este un mozaic al lucrărilor care au marcat existența corului prin simplul fapt că ele au fost lucrări fie impuse la concursurile internaționale, fie asumate de noi pentru participarea la aceste concursuri și care ne-au adus importante medalii și premii. Deci este un mozaic cu lucrări contemporane sau clasice, dar cu o anumită rezonanță în memoria noastră și pe care la rândul nostru o împărtășim publicului, atât prin piesele prezentate, cât și prin cele șase momente de film, deci momente de video, în care reflectăm atât viața noastră profesională, cât și devoalăm puțin din intimitatea grupului, momente care ne-au făcut fericiți împreună, care ne-au schimbat cumva destinul. Am vrut să împărtășim publicului această experiență.În plus de asta, cu această ocazie va fi lansată și cartea 20 de ani de Sound, pe care am pregătit-o publicului, tocmai ca să înțeleagă acest fenomen.
Desigur, am ales să invităm câțiva artiști, care, fie au fost alături de noi într-un anumit moment, fie am avut ocazia să colaborăm cu ei la evenimente importante. Aici este vorba de mezzo-soprana Sidonia Nica, de la Opera Națională, de pianistul Mădălin Voicu jr. și de muzicianul, îi pot spune, Adrian Naidin, o personalitate complexă, pentru că reușește să facă foarte multe lucruri la un nivel la care toți ne-am dori să putem comunica artistic cu publicul. Aceste momente vor avea farmecul lor în economia concertului și sperăm ca publicul venit la Sala Radio, după o seară plină de sunet și suflet să plece mai fericit acasă, pentru că Sound nu este doar un cor care cântă așa cum ne-am obișnuit. Sigur, nu surprinde prin efecte să zicem colaterale, efecte de mișcare, dar însuflețirea cu care se prezintă publicului, modul în care alege să-și prezinte piesele, investiția de trăire pe care o face fiecărei piese, pe de-o parte, iar pe de altă parte, natura repertoriului, care este profund implicat în fenomenul coral românesc, dar și ceea ce în mod obișnuit nu prea auzim pe scena noastră, mă refer la repertoriile internaționale. Sunt lucrări care merită să fie auzite și acum înaintea începerii sărbătorilor, cred că este un moment în care reușim să ne limpezim puțin gândurile și să intrăm puțin mai curați și mai liniștiți în ceea ce va să să vie, ca sărbătoare, ca trăire, ca bucuria cântului.