Arhivă : Interviuri Înapoi

Interviu cu dirijorul Tiberiu Soare

Publicat: vineri, 14 Noiembrie 2014 , ora 13.17

În luna noiembrie soprana Angela Gheorghiu susține un turneu pe trei mari scene europene - Théâtre des Champs-Elysées - Paris, Musikverein - Graz, Concertgebouw - Amsterdam -, însoțită de alți doi muzicieni români: dirijorul Tiberiu Soare și tenorul Marius Vlad Budoiu. Mai multe informații despre acest turneu ne-a oferit dirijorul Tiberiu Soare:


Este unul din acele turnee de toamnă pe care Angela le organizează destul de frecvent. Aproape în fiecare an are o suită de concerte atât în Europa, cât și pe alte continente. Anul acesta, la fel ca și anul trecut, am avut acest privilegiu de a fi invitat. Avem într-adevăr trei concerte. Al doilea va fi la Graz, în Austria, iar al treilea la Amsterdam, chiar în Sala Royal Concertgebouw. Marius Vlad Budoiu este invitat în toate cele trei concerte. Așadar echipa e formată din români. Mă bucur foarte mult că Angela a ales să lucreze cu doi muzicieni români - cu Marius Vlad Budoiu și cu mine. Este un lucru extraordinar! Cred că face foarte bine imaginii țării și, în general, face foarte bine pentru răspândirea ideilor culturii românești. Deja am avut repetițiile cu orchestra și totul a decurs foarte bine.


Vă veți afla la pupitrul unor orchestre prestigioase.

Da, este foarte adevărat. Acum, la Graz, concertul va susținut alături de Volksoper Viena, iar al treilea concert va fi în compania Orchestrei din Arhem, chiar din Amsterdam. Într-adevăr, sunt orchestre de prim rang. De altminteri, cei care se ocupă cu organizarea acestui turneu, agențiile respective, au foarte mare grijă să aleagă orchestre de foarte bună calitate, tocmai având în vedere timpul foarte limitat de repetiții.


Într-o formulă similară veți susține și concertul de Anul Nou?

Da. Acela va fi na Baden-Baden. De data aceasta va fi doar cu Angela Gheorghiu și cu o orchestră locală. Va fi chiar în 31, în seara de Revelion. Am încercat să băgăm și piese românești și chiar am făcut-o, printre altele chiar Rapsodia I de George Enescu.

Interviu realizat de Radu Mihalache