Arhivă : Interviuri Înapoi
'Festivalul muzicii românești' la Iași - ediția a XVIII-a. Interviu cu Șerban Mereuță
În 17 octombrie 2014 s-a deschis la Iași cea de-a XVIII-a ediție a Festivalului muzicii românești, serie de manifestări care se va derula până în data de 28 octombrie în organizarea Filarmonicii "Moldova" și a Universității de Arte "George Enescu" din localitate. În cadrul acestei ediții sunt programate concerte corale, spectacole de operă pentru copii, recitaluri și concerte vocal-simfonice. Detalii aflați dintr-un interviu cu violonistul Șerban Mereuță, director adjunct artistic al Filarmonicii din Iași.
Ce evenimente nu trebuie să ratăm în Festivalul muzicii românești?
Este ediția cu numărul XVIII, deci într-un anume fel sărbătorim majoratul, așa că ne-am gândit la un program extins. După deschiderea de vineri și un sfârșit de săptămână care a fost de asemenea plin de evenimente, Luni, 20 octombrie, urmează este un concert important, cel al claselor de compoziție de la universitățile de muzică din Cluj Napoca și Iași. Marți este un concert cameral cu Cvartetul "Passione" și Ansamblul de suflători "Nova Musica Viva". Miercuri, un concert tradițional - Ansamblul "Teodor Burada" cu un program folcloric muzical "Tradiție și avangardă". Joi, Corala "Vox Art Is". Vineri, pe 24 octombrie, vom avea un simpozion de muzicologie cu tema "Identitate și contextualitate în muzica românească contemporană" și vreau să semnalez faptul că-l avem invitat pe academicianul Cornel Țăranu. Continuăm cu un concert cameral - Ansamblul "AdHOC", dirijor invitat este maestrul Cornel Țăranu. Duminică va concerta Orchestra de Cameră a Universității "George Enescu", iar apoi avem un recital de muzică de cameră pentru suflători, luni, pe 27. Marți, pe 28 octombrie, festivalul se va încheia cu un musical foarte interesant, scris de un fost coleg de-al meu, Dan Spânu "The One Born from a Tear"/ "Cel născut dintr-o lacrimă".
Vorbind în general despre festival, care sunt obiectivele pe care vi le propuneți?
Fiind un festival care, în momentul acesta, este unic în România - nu știu să mai existe un festival de muzică românească, cel puțin de o asemenea anvergură - sigur că noi urmărim să pătrundem în sufletul ascultătorilor noștri și al spectatorilor cu muzica românească, pe care ne simțim datori s-o promovăm și o vom promova de câte ori vom avea posibilitatea.
Ce categorii de public așteptați la spectacole?
De la melomanii obișnuiți ai concertelor Filarmonicii și până la copiii și apoi poate publicul interesant de acel concert de muzică tradițională… Încercăm să aducem cât mai mult public. De fapt asta ne dorim. Să putem să avem săli pline.