Arhivă : Interviuri Înapoi

Gabriel Croitoru despre turneul 'Vioara lui George Enescu'

Publicat: marți, 7 Octombrie 2014 , ora 14.06

Cea de-a treia ediție a Turneului național "Vioara lui George Enescu", organizat de Radio România prin Centrul Cultural Media Radio România împreună cu Asociația Culturală Accendo în perioada 27 septembrie - 15 octombrie 2014 este în plină desfășurare. Protagoniștii acestei aventuri muzicale sunt violonistul Gabriel Croitoru și pianistul Horia Mihail. Detalii despre turneu aflați din interviul pe care ni l-a oferit Gabriel Croitoru.


Turneul "Vioara lui Enescu" se află deja la ediția a treia. Cu ce veți atrage publicul în acest an?

În acest an avem două programe diferite, care imită programele cântate de maestrul Enescu. Am găsit niște afișe din 1919 - de exemplu, un recital cu Alfred Alessandrescu la pian, cu cele trei Sonate pe care le vom cânta la Brașov și la Sala Radio din București. În ceea ce privește programul pe care-l vom cânta chiar la sate, este de asemenea un program cântat de maestrul Enescu. Am găsit un program de sală în care figurează piesele pe care le vom cânta - Rigaudon și Siciliana de Kreisler, Bagatela de Scărlătescu, două lucrări de-ale maestrului, respectiv Balada și prima parte din Impresiile din copilărie, "Lăutarul", Introducere și Rondo Capriccioso și alte piese atractive pentru genul de public mai puțin obișnuit cu sălile de concerte. Vom cânta la Tescani, în Moldova, în zona Sibiului - la Gura râului, în județul Tulcea - la Jurilovca și Greci, în zona Râmnicu Vâlcea - la Slătioara și, bineînțeles, la Brașov și la București. În cele trei regiuni din țară - Moldova, Transilvania și partea sudică - vom avea pentru prima dată câte un participant din afară. E vorba de copii cu care am lucrat și lucrez în continuare - Ciprian Reuț va cânta la Tescani, Marian Marica va apărea la Gura râului și Mircea Dumitrescu va cânta la Slătioara.


Îl veți avea din nou alături pe Horia Mihail. Cum colaborați cu acesta?

Întotdeauna am colaborat bine și, de la un an la altul, parcă ne simțim mai aproape, ne înțelegem din priviri și deja există o comuniune pe toate planurile, ceea ce e benefic pentru toată lumea.


Simțiți cu fiecare ediție și cu fiecare recital că aduceți muzica mai aproape de cei care vă ascultă? Este scopul turneului îndeplinit?

Din ce în ce mai multe lume vine către noi. Ni s-a adus la cunoștință - câteodată prin intermediul altora, câteodată în mod direct de către cei care au venit la aceste concerte la sate - că ne așteaptă cu mare bucurie. O parte din ei nici nu fuseseră vreodată într-o sală de concert și ne-au spus "Domnule, n-am auzit până acum, dar așa tare ne-a plăcut că vă rugăm să mai veniți!" Și atunci, cred că scopul nobil de fapt pe care maestrul Enescu l-a avut pentru prima dată și s-a și dus la îndeplinire încercăm să-l continuăm și noi, cu puterile noastre.

Interviu realizat de Andreea Chiselev