Arhivă : Interviuri Înapoi

Gărâna Jazz Festival - 18 ani de concerte în Poiana Lupului

Publicat: joi, 10 Iulie 2014 , ora 10.08
Astăzi începe cea de-a XVIII-a ediție de Gărâna Jazz Festival. Marius Giura, organizatorul evenimentului ne spune care sunt coordonatele manifestării.

Pentru prima dată în cei 18 ani se cântă și în timpul zilei, vineri, sâmbătă și duminică, la orele 11.00, concert la biserica romano-catolică din Văliug, satul vecin Gărânei, apoi în fiecare zi de vineri, sâmbătă, duminică la ora 14.00, în curtea hanului "La răscruce", pe locul în care în urmă cu 18 ani a debutat acest festival. Va fi primul concert open air cu sistem de sonorizare surround, la recitalul finlandezului Kimmo Pohjonen, un acordeonist polivalent, care și-a transformat instrumentul într-o orchestră.


Care sunt numele importante din Gărâna Jazz Festival 2014?

Numele importante sunt Crimson ProjeKCt, replica peste ani a Red-ului King Crimson, cu trei membri fondatori dintre care Tony Levin și Adrian Belew împreună cu tobarul Pat Mastelotto. Sunt membri cu vechi ștate în King Crimson, apoi Cvartetul Mike Stern-Bill Evans featuring Tom Kennedy și Dennis Chambers, un grup format iată din muzicieni absolut deosebiți. Unii din ei au cântat cu Miles Davis. Dennis Chambers n-are nevoie de prezentare, fiind cel mai bun toboșar al lumii. Apoi grupul unui trompetist american, care 20 de ani a fost cotat cel mai important trompetist al lumii Tom Harell. În band-ul său figurează și frumoasa Esperanza Spalding, care la nici 30 de ani are trei premii Grammy deja, apoi Dave Douglas în prima zi, Ulf Wakenius în a doua zi. Toți muzicienii sunt din Liga I, inclusiv muzicienii români care, aproape toți performează în formule internaționale, Mircea Tiberian cu Chris Dahlgren și John Betsch, Elena Mîndru laureata noastră la Montreaux împreună cu un grup din Finlanda , Pedro Negrescu cu muzicieni din țare vecină, Ungaria. Jazzybit este singura trupă eminamente românească . Vor cânta în ultima zi a festivalului. Interesante vor fi și concertele de la biserică, din care aș remarca o premieră, un concert-lansare de disc a unui grup foarte, foarte tânăr, dar extrem de valoros se numește Exit Oz și discul pe care îl vor prezenta - se numește "Împământenit". Concertele, în fiecare seară vor fi prezentate de Florian Lungu, ca de obicei și aștept lume cât mai multă să vadă acești minunați artiști.


Interviu realizat de Lucian Haralambie