Arhivă : Interviuri Înapoi

Interviu cu pianistul Horia Maxim

Publicat: miercuri, 4 Iunie 2014 , ora 12.28

În perioada 28 mai -20 iunie se desfășoară în diverse locații din Ierusalim Festivalul Internațional ISRAEL. Nume prestigioase figurează pe afișul de concerte. Cu sprijinul Institutului Cultural Român din Tel Aviv a fost invitat Cvartetul MAXIM, o formație cu un profil timbral mai puțin obișnuit - pian, flaut, acordeon și contrabas. Concertul Cvartetului Maxim va avea loc în aer liber La HaTanaha (Piața David Remez) din Ierusalim.

Inițiativa acestei formații aparține pianistului Horia Maxim.


Domnule Horia Maxim, pe 5 iunie vă veți afla la Tel Aviv în cadrul unui festival. Veți susține un concert într-un loc foarte drag tuturor celor din Ierusalim - este vorba de Jazz Club. Mergeți sub o titulatură interesantă - World Music Concert. Câteva detalii despre această participare…

Sunt foarte fericit că am obținut această invitație. Sunt fericit în numele meu și al colegilor mei din Maxim Quartet. Este unul dintre cele mai importante festivaluri din lume. Este o bucurie să fim într-un loc încărcat de istorie, cum este Ierusalimul. De asemenea, am înțeles că amplasamentul, această primă gară a Ierusalimului, locul în care se desfășoară acum aceste concerte în aer liber, este unul deja cu tradiție pentru muzică. Mai pot spune despre acest moment din cadrul festivalului că este realizat și cu sprijinul ICR Tel Aviv și țin să le mulțumesc celor de acolo.


Ce veți interpreta sub acest generic, World Music?

Avem șansa să promovăm muzica românească și când vorbesc despre muzica românească vorbesc despre foarte multe arii stilistice ale acesteia. Vom cânta aranjamente, transcripții, prelucrări și improvizații, lucrări foarte importante care au o anumită notorietate în lumea româneasă, dar mai puțin în lumea muzicii internaționale - Paul Constantinescu, Tiberiu Olah. Ne vom apropia și de jazz prin Johnny Răducanu. Sigur că vor mai fi și alți autori. Am selectat Dansurile românești de Bela Bartok, piese de Igor Stravinski. Încercăm să cuprindem întreaga zonă culturală a Europei de Est în acest concert de la Ierusalim.


Ce va urma în programul Cvartetului Maxim?

Vom merge la un alt festival la începutul lui iulie, la Brașov . Am fost invitați acolo de Filarmonica din oraș. Am ajuns în decurs de un an să fim, invitați la patru festivaluri foarte importante: trei internaționale - am fost anul trecut la Passau în Germania, apoi la Festivalul Enescu, acum la Ierusalim… apoi Brașov. Suntem mulțumiți că am apucat-o pe un drum bun și avem în felul acesta, prin invitațiile pe care le-am primit, și recunoașterea nivelului nostru artistic și a unicității formației noastre.


Trebuie să reamintim ascultătorilor noștri și membrii Cvartetului Maxim. Mihaela Nica la flaut, Săndel Smărăndescu - contrabas, Fernando Mihalache - acordeon și Horia Maxim la pian.

Este o formulă inedită. Avem un sunet inconfundabil și deja oamenii au remarcat și se bucură de acest lucru.

Interviu realizat de Irina Hasnaș