Arhivă : Interviuri Înapoi

Interviu cu violonista Alexandra Paladi

Publicat: marți, 3 Iunie 2014 , ora 13.48

În anul 2013, trei tineri studenți la Universitatea de arte din Berlin au realizat un ansamblu cameral pe care l-au intitulat MADISON. Alexandra Paladi - vioară, Andrei Ioniță - violoncel și Wei Chen - pian sunt cei trei care au pornit într-o frumoasă aventură muzicală cu proiecte îndraznețe și cu mult curaj.


În seara zilei de 5 iunie, Alexandra Paladi te vei afla împreună cu prietenii tăi la Institutul Cultural Român din Berlin pe scenă, un centru important, care reușește să focalizeze multe energii românești și nu numai. În acea seară vei fi cu Trio Madison și, iată, și o expoziție de pictură "Solitude". Când ați înființat acest trio?

Am înființat acest trio acum un an, la Universitatea de arte din Berlin; suntem cu toții studenți aici. Voiam foarte mult să cântăm într-un trio cu pian și ne-am zbătut, și ne-am găsit și suntem foarte motivați, încântați.


Alexandra Paladi - vioară, Andrei Ioniță - violoncel și Wei Chen - pian. În seara zilei de 5 iunie veți interpreta un program foarte incitant - Rachmaninov, Șostakovici, Piazzolla. De ce acest program?

Noi am cântat deja Trioul de Rachmaninov și Anotimpurile de Piazzolla. Am avut un concert chiar acum două săptămâni la UdK Corporate Concert și ne-am gândit că Șostakovici s-ar îmbina cel mai bine cu celelalte două triouri. E o muzică foarte pasională și suntem foarte încântați să pregătim aceste triouri.


În această primă stagiune a Trioului Madison, care au fost câteva dintre repere, câteva dintre concerte?

Am avut un recital în toamnă, în Berlin, unde am cântat Trioul în Mi bemol major de Schubert, Trioul de Rachmaninov - pe care-l vom interpreta și în concertul de la ICR - și Anotimpurile de Piazzolla. A fost o muncă enormă, dar ne-a făcut mare plăcere și asta ne-a motivat foarte mult să lucrăm și mai intens și să ne pregătim din ce în ce mai bine. Am mai avut și alte concerte în Berlin, la Universitate în Sala mare, și multe alte proiecte - de exemplu, în cadrul Festivalului Berliner festspielle am cântat în cadrul unei piese de teatru a unui regizor francez foarte cunoscut.


Dar pentru cea de-a doua stagiune a Trioului Madison, aveți câteva repere, câteva proiecte?

O să mai avem concerte la UdK până se va termina semestrul. De asemenea, vrem să facem și o înregistrare. Tot la Universitatea de arte ni s-a propus să facem un CD și credem că în vară se va concretiza acest proiect.


Trebuie să spunem ascultătorilor noștri faptul că în seara zilei de 5 iunie o veți avea alături și pe pictorița Mihaela Ionescu. Dar, Alexandra Paladi, care îți sunt proiectele personale?

Acum sunt studentă la Universitatea de arte din Berlin la master, la profesorul Peter Rainer. El este concertmaestru la Postdamer Akademie. Colaborez și cu Postdamer Akademie și cu Konzerthausorchester Berlin din 2011 și cu Munchner Rundfunkorchester și, de asemenea, am foarte multe proiecte ca solistă, multe concerte, festivaluri, cursuri la New York cu Aaron Rosand, un mare profesor de vioară din America, în cadrul unui festival Summit Music Festival. Am multe proiecte de muzică de cameră. Am cântat în Sala mică a Filarmonicii din Munchen, am avut un recital acolo. Anul trecut am avut un concert în Sala mică a Filarmonicii din Berlin cu Simfonia concertantă. Sunt foarte motivată și îmi place foarte mult ceea ce fac. Berlinul este alegerea perfectă pentru a profita cât mai mult de frumusețea muzicii.

Interviu realizat de Irina Hasnaș