Arhivă : Interviuri Înapoi

Interviu cu Andreas Schubert - atașat de presă și coordonator muzical al Festivalului Schubertiade

Publicat: miercuri, 28 Mai 2014 , ora 13.38

Hohenems și Schwarzenberg sunt două localități în vestul Austriei care pe timpul verii găzduiesc importante manifestări muzicale, toate aflate sub semnul Festivalului SCHUBERTIADE. Maeștri și discipoli se vor afla pe aceeași scenă într-un dialog intens și susținut. Agenda acestei ediții a festivalului include nume precum Cvartetele Jerusalem, Belcea și Diotima, pianiștii Cedric Tiberghien, Marc Andre Hamelin, Andras Schiff, contratenorii Philippe Jaroussky, Valer Barna Săbăduș, baritonul Gerald Finley, tenorul Christoph Pregardien, Cappella Andrea Barca, alături de multe alte nume importante. Anul acesta, festivalul se va desfășura în patru perioade: 1 - 4 mai, 28 -31 mai, 21 -29 iunie și 23 -31 august.

Domnul Andreas Schubert este atașatul de presă și coordonatorul muzical al Festivalului.


Domnule Andreas Schubert, vă aflați în fața unui proiect estival important ce a debutat pe 1 mai și se va încheia la mijlocul lunii septembrie - Festivalul Schubertiade, ce include numeroase manifestări camerale. Cum a debutat acest festival?

Ideea dominantă a festivalului este aceea a promovării creației lui Franz Schubert. Festivalul a fost înființat în 1975-1976. De remarcat este faptul că muzica lui Franz Schubert în anii '70 era doar parțial cunoscută. Astăzi, întreaga sa creație este apreciată. Era un proiect ambițios la vremea aceea să-l nominalizezi pe Franz Schubert alături de Wolfganag Amamdeus Mozart și Ludwig van Beethoven printre marii creatori ai lumii. Aceasta a fost ideea principală pe care Hermann Prey a avut-o atunci când a fondat festivalul. Era un bariton faimos și era capabil să organizeze un asemenea proiect deoarece lumea îl cunoștea. Prima ediție a avut loc în anul 1976. Ideea de bază era să se interpreteze toată opera lui Franz Schubert în ordine cronologică - cu adevărat un proiect extrem de ambițios. Franz Schubert a lăsat diferite lucrări aparținând diferitelor genuri și pentru a realiza o cronologie ar fi trebuit să ai programe cu opusuri diverse, cu ansambluri camerale, orchestrale sau instrumente solo pe aceeași scenă. După doi ani s-a dovedit că este imposibil să realizezi proiectul astfel atât din punct de vedere artistic, cât și financiar. Festivalul a continuat. Locul principal fiind ocupat de piesele lui Franz Schubert, renunțând însă la ideea de a le ordona în programe în mod cronologic. Au mai fost adăugate lucrările altor creatori pe la mijlocul anilor '80. Organizatorii și-au propus ca festivalul să aibă o temă. Modelele artistice ale lui Schubert - Mozart, Handel și alți creatori. Ideea însă a fost abandonată, de a interpreta doar Schubert. Această idee s-a menținut doar între anii 1976 și 1984. Anul acesta, festivalul este alcătuit din mai multe mici secțiuni - două săptămâni în luna mai, apoi una în august, una în septembrie.


Există în acest an o temă dominantă?

Anul acesta nu avem o temă precum în edițiile anterioare, care să concentreze anumite manifestări. Franz Schubert rămâne în toate edițiile dominant. Anul viitor vom avea un proiect special al festivalului - vom interpreta toate liedurile sale care sunt peste 600. Vom avea astfel 45 de recitaluri în care le vom include pe toate. Anul acesta avem diferite perioade de concert. Primul sfârșit de săptămână din mai. Tot în mai avem o perioadă de câteva concerte aflate sub genericul "Schubert și Franța". Vom avea mulți artiști care vor interpreta piese ale unor creatori care au fost inspirați de Franz Schubert sau care l-au inspirat. Contratenorul Philippe Jaroussky va interpreta cântece franceze care l-au inspirat pe Schubert și care erau foarte cunoscute în Franța secolului al XVIII-lea și al XIX-lea.


Este un proiect foarte ambițios ce include două localități - Hohenems și Schwarzenberg din Austria. Cum percepe acest festival publicul de acolo și de pretutindeni?

Un lucru interesant este faptul că publicul vine din întreaga lume în cele două localități la concerte. Avem oaspeți - melomani din Japonia, Noua Zeelandă, China, Africa, America de Sud, dar și din regiune. Ne aflăm în partea vestică a Austriei, lângă lacul Constance, unde ne învecinăm cu Germania, Elveția și Liechtenstein. Este foarte interesant să vezi oameni din toate colțurile lumii reuniți în regiunea noastră pentru acest festival.


Agenda festivalului include foarte multe manifestări camerale concentrate în diverse perioade, cu nenumărați interpreți.

Am încercat să aducem pe cei mai buni artiști, artiști de vârf în domeniul lor - cel cameral. Dar avem și orchestre. Sălile care găzduiesc concertele nu sunt atât de mari; una are 300 de locuri, iar cealaltă 600 - deci nu este foarte mult spațiu pentru orchestre mari. Ne străduim să avem cele mai importante nume - cântăreți și instrumentiști. Încercăm să-i susținem și pe tinerii muzicieni. Poate descoperim noi talente cărora le oferim ocazia să se întâlnească cu publicul nostru și să cânte în Festivalul Schubertiade.


Acest festival l-aș considera, dacă-mi este permis, o insulă internațională a muzicii de cameră.

Poate, puțin așa. Există alte festivaluri care au loc în spații geografice în Austria și în alte țări. Vorbind însă despre Schubertiade, suntem o insulă, în special în Schwarzenberg - un sat mic, într-o regiune rurală, Bregenz, cu o frumoasă sală de concerte renovată în 2001. Locația este deosebită și multă lume vine aici pentru ă săptămână sau două. Participă la concerte, dar se bucură și de peisajele naturale. Este cu adevărat o insulă de natură și artă.


În amplul program aveți două nume românești - Corina Belcea, respectiv Cvartetul Belcea și contratenorul Valer Barna Săbăduș.

Cvartetul Belcea a fost invitat și la edițiile anterioare. A interpretat integrala cvartetelor de Beethoven, iar în Schwarzenberg - o serie fantastică de concerte. În fiecare an invităm acest ansamblu pentru unul sau două concerte; avem relații apropiate cu acest cvartet. Contratenorul Valer Barna Săbăduș va fi aici pentru prima oară, în acest an. Suntem bucuroși să-l avem oaspete deoarece este considerat unul dintre cei mai buni contratenori ai timpului. El va interpreta un program cu arii baroce de Handel, un creator pe care Franz Schubert l-a admirat. Și în acest eveniment va exista o legătură cu Schubert.


Făcând parte din echipa festivalului, ce vă doriți domnule Andreas Schubert?

Sper ca oaspeții, melomanii să ne rămână fideli așa cum o fac de 40 de ani. Publicul participă la Schubertiade de două-trei decade. Aceasta este foarte important pentru noi deoarece ne structurăm ca o comunitate care merge împreună având același scop - muzica. Publicul care vine aici își dedică timpul să asculte cu atenție fiecare concert, fiecare sunet și să schimbe impresii. Acesta este cel mai important scop. Sperăm să rămână astfel chiar în acest timp, cânt totul se desfășoară cu viteză și totul pare a fi stresant, publicul, oamenii să dorească să meargă într-un loc liniștit și să se bucure de muzică.

Interviu realizat de Irina Hasnaș