Arhivă : Interviuri Înapoi
Pianistul Mihai Ritivoiu în concert la Saint Martin in the Fields
Pianistul Mihai Ritivoiu, laureat al Concursului Internațional George Enescu, ediția 2011 și câștigător al Concursului din cadrul ,,Zilelor Lipatti", ediția 2010, a concertat marți, 13 mai 2014, în celebra biserică Saint Martin in the Fields, alături de muzicienii și colegii lui din Cvartetul "Heron". Evenimentul se înscrie într-o lungă listă de concerte susținute de Mihai Ritivoiu, aflat în cel de-al doilea an de masterat la Guildhall School of Music and Drama din Londra. Despre activitatea sa concertistică, dar și despre ce înseamnă să trăiești și să studiezi, ca muzician, în capitala britanică, aflați din următorul interviu realizat cu pianistul român:
De curând ai concertat din nou pe scena din biserica Saint Martin in the Fields, de data aceasta alături de colegii din Cvartetul Heron. Cum a fost această revenire și cum apreciezi această experiență muzicală din postura de membru a unui ansamblu cameral, comparativ cu cea de solist?
Și de această dată a fost o bucurie și o experiență extraordinară să cânt la Saint Martin in the Fields, un loc unde am avut parte în ambele dăți de o sală plină și un public foarte entuziast. Desigur este o diferență între a cânta ca solist și ca membru al unei formații de cameră, însă consider că un muzician complet trebuie să aibă experiența ambelor ipostaze. Mă bucur că am ajuns împreună cu acest cvartet în care cânt, Cvartetul Heron, în poziția în care să avem un concert la Saint Martin in the Fields.
Pe 12 iunie vei evolua într-un recital alături de colegi de-ai tăi de la Guildhall School of Music, la Barbican Centre. Este vorba despre debutul tău în această celebră sală londoneză. Ce program veți prezenta și ce ne poți spune despre această experiență? Este ea una dinte cele mai importante din ultima perioadă?
Da, este o experiență foarte importantă. Vom cânta pe aceeași scenă pe care au loc săptămânal concertele London Symphony Orchestra și acest recital al nostru este parte dintr-o serie de recitaluri organizate în parteneriat cu Guildhall School, în care studenți de master ai școlii cântă pe scena Barbican într-un recital care este programat înainte de concertele London Symphony Orchestra, iar programele sunt în general concepute în așa fel încât să aibă legătură. De data aceasta noi cântăm Cvartetul în Mi bemol major de Antonin Dvorak. Sigur, consider această experiență foarte importantă și este un pas semnificativ în evoluția carierei mele.
Când te vom putea revedea evoluând pe o scenă din România și ce alte proiecte muzicale ne mai poți împărtăși?
Cel mai important proiect pe care îl pregătesc în momentul de față este recitalul de la Ateneul Român din 4 iunie, unde voi cânta Sonata "Appassionata" de Beethoven, "Gaspard de la nuit" și Fantezia de Schumann. Este, într-un fel, debutul meu la Filarmonica "George Enescu". Este primul meu recital din cadrul stagiunii Filarmonicii bucureștene.
Te afli deja în cel de-al doilea an ca masterand al Guildhall School of Music and Drama din Londra. Ce impact a avut asupra evoluției tale artistice această experiență în capitala britanică?
Sigur, sunt privilegiat să mă aflu în Londra și la Guildhall. Ca student în această instituție am avut șansa să cânt într-un masterclass cu mari genii: Emanuel Ax sau Richard Goode. De asemenea, fiind în Londra, am acces la o mare varietate de concerte de înaltă calitate, de un mediu cu un standard extrem de înalt, prin care îmi îmbogățesc experiența muzicală. Șansele care mi-au fost oferite sunt foarte importante pentru mine. Deja în acest al doilea an de master am avut mult mai multe concerte decât în primul an și mă bucur să văd că pot, încetul cu încetul, să construiesc o carieră în spațiul anglo-saxon.