Arhivă : Interviuri Înapoi

Percuționistul Zoli Tóth este 'Bach in Showbiz'!

Publicat: miercuri, 30 Aprilie 2014 , ora 13.17
Zoli TÓTH - promotorul neconvențional al muzicii de percuție din România - este "Bach in ShowBiz" din 30 aprilie. Artistul pregătește un spectacol inedit cu muzică de Adrian Enescu pe teme de Johann Sebastian Bach, completată cu un show unic de proiecții 3D marca "Les Ateliers Nomad". Toate acestea într-un turneu național, alături de Zoli TÓTH Project: Amalia Gîscă - vioară, Flaminia Nastai - violoncel și Bogdan Pop - percuție. Turneul va vizita orașele Ploiești, Craiova, Timișoara, Oradea, Satu Mare, Cluj-Napoca, Pitești, Brașov, Târgu-Mureș, Sibiu, Deva și se va încheia în 5 iunie la Sala Radio din București.

Fondator și lider al celebrei trupe SISTEM, Zoli TÓTH dorește ca prin Turneul "Bach in ShowBiz" să revină la formația sa de muzician clasic, trecută însă prin filtrul experienței lui în showbiz. Detalii într-un interviu oferit de muzician:


Cum s-a născut ideea proiectului "Bach în ShowBiz"?

Din dorința de a cânta din nou clasic după 15 ani de showbiz, din dorința de a-l reinventa pe Johann Sebastian Bach - eu cu Bach nu am fost foarte mare prieten în facultate - și, nu în ultimul rând, datorită faptului că am o colaborare foarte bună cu Adrian Enescu.


Ce înseamnă a-l reinventa pe Bach în acest context?

În acest moment, în rândul tinerilor și nu numai, muzica clasică pare ceva foarte prăfuit. Eu nu sunt de acord absolut deloc și mi-am dorit tare mult să am posibilitatea de a lua un nume mare din muzica clasică - recunosc, să profit într-un fel de Bach - și să demonstrez publicului că în momentul în care vii cu măcar puțină inovație poți să faci ceva cu totul și cu totul nou, bazat bineînțeles pe genialitatea lui Johann Sebastian în acest caz.


Care sunt elementele de inedit din acest proiect? Pentru că sunt cu siguranță mai multe.

Mai înainte de toate este formula de pe scenă, și anume doi percuționiști (unul care cântă la instrumente ritmice, unul la instrumente melodice), violoncel și vioară. Este o formulă care, până în acest moment, nu se regăsește niciunde, cel puțin pe scenele de muzică clasică din lume. Apoi, colaborarea cu Adrian Enescu - pionierul muzicii electronice din România. Acest fusion între clasic și pop-jazz-rock mi se pare un lucru iarăși inedit. Nu în ultimul rând, prezența celor de la "Les ateliers nomad", cei care realizează proiecțiile 3D în timpul concertului, ceea ce înseamnă că "Bach în ShowBiz" este mai mult decât un concert de muzică clasică și fusion cu diferite genuri muzicale, este un adevărat concert multimedia.


Cărui public ați spune că se adresează acest turneu?

Sper că de la tineri de 14 ani și până la tineri de 84 de ani. Cred că pentru toți cei care au ascultat cel puțin o dată Bach va fi de interes. Și, bineînțeles, și celor care au ascultat 15 ani Sistem. Cred că publicul din sălile de concerte va fi ca și muzica, adică un fusion de la cei care sunt iubitori de muzică clasică până la cei care sunt iubitori de muzică experimentală.


Interviu realizat de Andreea Chiselev