Arhivă : Interviuri Înapoi

Interviu cu violistul Răzvan Popovici

Publicat: luni, 7 Aprilie 2014 , ora 12.16
În perioada 30 martie-6 aprilie 2014 se desfășoară în Italia a VIII-a ediție SoNoRo Interferențe, un proiect inițiat de violistul Răzvan Popovici. Pe parcursul unei săptămâni tineri muzicieni se află într-un intens dialog artistic.


Domnule Răzvan Popovici, în peisajul muzical românesc, cu încăpățânare, cu obstinație, dar și cu o dăruire deosebită ați lansat un proiect cu mulți ani în urmă. Este vorba de
Festivalul SoNoRo, în care angrenați foarte mulți tineri. Dar iată că acestui proiect i-ați mai adăugat un altul, SoNoRo Interferențe.

SoNoRo Interferențe se desfășoară pentru a opta oară, deci începând de la a doua ediție a festivalului SoNoRo. Ne-am gândit că ar fi frumos să dăruim mai departe tinerilor talentați din România un pic din ce am învățat noi și astfel s-a dezvoltat această aventură, să spunem așa, de interferențe, între tineri muzicieni români și mari artiști din întreaga Europă.


Este un dialog al generațiilor. Sub acest generic de interferențe se realizează de fapt, workshop
-uri?

În urma audițiilor, a selecțiilor pe care le facem în marile orașe, mai ales la conservatoarele din România, acordăm între 30 și 40 de burse, depinzând de nivelul aplicanților în fiecare an, pe care îi invităm în aceste workshop-uri și care se desfășoară în mai multe locuri din România și de câțiva ani și în mai multe țări din Europa, pentru că ne-am gândit că este deosebit modul de a-i trata și cred că pentru ei, când îi scoți din contextul autohton, profitul și ce pot învăța, privind cu distanță lucrurile, este înzecit.


Duminică, 30 martie, duminică 6 aprilie, vă aflați la Palazzo Ricci din Montepulciano.

Palazzo Ricci este o academie europeană sub conducere germană, mai precis, în legătură cu Conservatorul din Koln, din Germania. Este un parteneriat exemplar public privat:o entitate din străinătate, în cazul acesta, Conservatorul din Koln, a luat un palat impresionant în Piazza Grande la Montepulciano, în parteneriat cu primăria locală, l-au restaurat, au investit bani și l-au transformat într-o academie exemplară de muzică. Colaborarea cu ei a început acum șase ani; este extraordinară și de șase ani aducem câte un grup de bursieri SoNoRo Interferențe aici, în Palazzo Ricci. Unul din concertele finale a avut loc acum două zile, în salonul mare, într-un salon princiar, extrem de impresionant, pentru că muzica pe care noi o cântăm se potrivește foarte bine în astfel de saloane. Suntem patru maeștri. Publicul din România o știe pe pianista Diana Ketler, de la Londra, cu care punem la cale festivalul încă de la începutul lui, Alissa Margulis, violonista ruso-germană, care este profesoară la Conservatorul din Bruxelles. Îl avem pe Alexander Bouzlov, pentru prima dată. Este un violoncelist rus extraordinar, care la sub 30 de ani a devenit profesor la Conservatorul din Moscova, iar eu mă ocup de cei doi violiști. Bursierii sunt opt, câte doi la fiecare instrument, deci continuăm mai departe să ne ocupăm de o elită. Numărul nu contează, nu cantitatea, ci calitatea.


Ce lucrări ați inclus în repertoriu?

De data aceasta ne-am dedicat unui program romantic, Cvintetul cu pian de Schumann, Cvintetul cu pian de Brahms. Cvartetul din Cluj, patru bursieri care deja au o formație fixă, cântă împreună cu Diana Ketler prima parte din Cvintetul de Dvorak, iar la sfârșit, la Rezzo, în cel de-al doilea concert, am cântat Souvenir de Florence al lui Ceaikovski.


Publicul din Montepulciano s-a obișnuit cu acest gen de manifestări? Participă la concertele dumneavoastră?

Sigur că da. Nu trebuie uitat că Montepulciano este un loc extrem de important în viața muzicală europeană, pentru că Hans Werner Henze, binecunoscutul compozitor german, care nu mai trăiește de câțiva ani, a creat aici marele festival Cantiere din Montepulciano, deci în fiecare an, de zeci de ani dacă nu mă înșel, de 20 spre 30 de ani, are loc acest festival care aduce în fiecare an sute de artiști din întreaga lume. Pe lângă asta, Palazzo Ricci organizează cursuri și workshop-uri pe întreaga perioadă a anului. Publicul din Montepulciano este "alintat" cu muzică clasică pe întregul parcurs al anului.



Irina Hasnaș