Arhivă : Interviuri Înapoi

Interviu cu violonistul Gabriel Croitoru

Publicat: miercuri, 26 Martie 2014 , ora 12.41
Pianistul Valentin Gheorghiu, un maestru al claviaturii, o legendă vie a artei interpretative românești și excepționalul violonist Gabriel Croitoru sunt protagoniștii CD-ului pe care il aduc în atenția dvs. Inregistrat în august 2010, și lansat la Editura Casa Radio în prima lună a acestui an , mai exact 31 ianuarie 2014, albumul cuprinde Sonata nr.9 op.47 în La major "Kreutzer" de Ludwig van Beethoven, Sonatina op.100 în Sol major de Antonin Dvorak și Sonata nr.3 op.25 în la minor "în caracter popular românesc" de George Enescu.

(prezentare Felicia Nenoiu )


Domnule Gabriel Croitoru, în această zi, pe frecvențele Radio România Muzical, va fi audiat discul pe care l-ați realizat în compania maestrului Valentin Gheorghiu. Ce-a reprezentat și ce reprezintă acest disc pentru dumneavoastră?

Pentru mine este o mare bucurie să cânt alături de maestrul Valentin Gheorghiu, care m-a acceptat în preajma dumnealui, atât ca colaborator, cât și ca prieten. Sunt deosebit de mândru că, iată s-a realizat acest CD. Mă bucur că am trăit clipa în care acest CD a ieșit pe piață. Reprezintă pentru amândoi o premieră, aș zice, având în vedere că la aniversarea Radioului a 85 de ani de anul trecut, maestrul Valentin Gheorghiu a împlinit aceeași frumoasă vârstă. Mă bucur, iarăși spun, că am reușit să facem acest disc și sper să mai facem și în continuare altele.


Dar iată că peste câteva zile vă veți afla în spațiul portughez.

Mă aflu într-un schimb Erasmus, între cele două facultăți, facultatea noastră, UNMB, și cea din Porto. Voi avea un curs de măiestrie cu studenții din Porto și cu ocazia aceasta voi susține și un recital în compania prietenului și fostului meu coleg de facultate, Constantin Zatu.


Cu ce repertoriu?

Repertoriul va fi împărțit, respectiv, el va face jumătate din recital, eu cealaltă jumătate. În ceea ce mă privește, repertoriul va fi unul de piese, având în vedere că n-o să avem prea mult timp de repetiții și atunci am hotărât să facem un repertoriu mai ușor, mai puțin complicat, să nu necesite prea mult titmp de repetat.


Mulțumim foarte mult și vă dorim mult succes și în finalul interviului, un gând pentru cei care în această zi, se vor bucura de sonoritățile pe care le-ați înregistrat alături de maestrul Valentin Gheorghiu.

Le doresc tuturor ascultătorilor cât mai multe momente frumoase alături de Radio România. Mă bucură faptul că din ce în ce mai mulți ascultă genul nostru muzical și sperăm să-i vedem cât mai des în sălile de concerte și pe frecvențele Radio România.Irina Hasnaș