Arhivă : Interviuri Înapoi

Interviu cu violoncelistul Teodor Rusu și pianistul Paul Cartianu

Publicat: vineri, 14 Martie 2014 , ora 9.07
În seara zilei de 18 martie, un cadou oferit publicului din Berlin și nu numai, de către Institutul Cultural Român. Un recital susținut de doi, foarte tineri interpreți, Teodor Rusu și Paul Cartianu. Bună ziua și fiți bineveniți în emisiunea noastră. Este o deosebită bucurie să aflăm vești despre voi, dar de ce acest recital, cu ce conținut?

Paul Cartianu: Am dori să spunem că suntem foarte fericiți de a avea această posibilitate să cântăm la Berlin. Ne-am ales un program cât mai divers, cu un spectru larg de forme, de exprimare, de emoții, de tensiuni. Începem cu Beethoven, "Variațiunile pentru pian și violoncel", pe temă de Mozart, din Flautul fermecat, continuând apoi cu două piese solo, în care Teodor va cânta Sonata de Paul Hindemith pentru violoncel, iar eu Poloneză fantezie de Chopin, op.61 și încheiem prima parte cu Dansurile Românești de Bela Bartok - 6 dansuri pentru violoncel și pian aranjament semnat de Luigi Silva. Este o piesă care ne caracterizează pe noi și pe care o cântăm tot timpul cu plăcere la majoritatea recitalurilor noastre, iar după pauză vom cânta Piesele fantezii de Schumann și Sonata de Șostakovici, o piesă iarăși, care ne-a marcat colaborarea de-a lungul timpului.


Un recital relevant pentru paleta dumneavoastră repertorială. Vă aflați la Salzburg. De ce?

Teodor Rusu: Deocamdată încă, amândoi suntem studenți la Universitatea Mozarteum de aici. Am început să cântăm cu aproximativ un an de zile înainte. Ne-am întâlniti aici. Paul a venit înaintea mea cu trei ani și ne-am să facem o colaborare. Am început să cântăm împreună,am văzut că ne potrivim foarte bine și că avem idei comune și așa ne-a venit ideea că am putea avea o colaborare pe termen lung, iar mai apoi am început să avem contacte cu anumiți oameni, cu anumiți sponsori, care au crezut în noi și ne-au ajutat foarte mult în concerte. Avem concerte regulat, mai ales în Salzburg, în Schloss Mirabell. O oportunitate foarte mare pentru noi să ne dezvoltăm ca artiști. Am cântat de asemenea și în România, la Brașov, București și acum la Berlin. Este pentru prima oară când cântăm în Germania.


Ce proiecte acest duo, Teodor Rusu-Paul Cartianu?

Paul Cartianu: Vrem să ne regăsim în muzică și de aceea vrem să abordăm un repertoriu cât mai larg. Avem în plan sonate romantice, Sonata de Brahms. Facem și un cvintet acum, Cvintetul de Schumann, la care s-au mai alăturat trei muzicieni din Mozarteum. Vrem să mergem mai departe pe această cale.

Teodor Rusu: Urmând în același timp să avem un program cât mai larg, pentru ca mai apoi să ne putem prezenta și la concursuri internaționale.


Un gând pentru publicul din București care vă așteaptă, fiți siguri, cu nerăbdare.

Paul Cartianu: Mă întorc cu foarte mare plăcere în București. Este orașul meu în care m-am născut. Cânt cu foarte mare plăcere acolo și de-abia aștept să întâmpin publicul alături de Teo în următoarele concerte. Probabil în această vară.

Teodor Rusu: Sunt foarte bucuros de a cânta în București. Am mai cântat și înainte, am participat și la concursuri în București, când eram în liceu, iar ultimul concurs important la care am fost în liceu a fost în anul 2008, Mihail Jora și sunt foarte bucuros de a avea această oportunitate de a cânta.


Paul Cartianu a început studiul pianului la vârsta de 7 ani, iar activitatea competițională și concertistică la vârsta de 11 ani, obținând o serie de succese, atât în Romania cât și în SUA. După absolvirea Liceului de Muzică "George Enescu" din Bucuresti, își continuă studiile la "Thornton School of Music" din cadrul University of Southern California, la studioul profesorului John Perry, pentru ca apoi, în toamna anului 2008 să revină în Europa la Mozarteum, la clasa profesorului Karl-Heinz Kämmerling, și, ulterior la cea a lui Andreas Weber. A obținut Premiul I la numeroase competiții naționale si internaționale, între care se remarcă: Concursul Internațional "Pro Piano" România - 2000, "Cypress College Piano Competition", USA - 2001, "Artists of the Future Piano Concerto Competition" USA - 2002, "Bramhall Piano Concerto Competition" USA - 2002, "Concursul Național de Pian", faza pe California, USA 2007, și Concursul Orange "Se caută Enescu" - 2007. În 2011 devine bursier Yamaha în Austria. Are în palmares performanțe în SUA cu Beach Cities Symphony si cu Torrance Symphony, a susținut numeroase recitaluri internaționale, a participat la Gala Laureaților de la Festivalul de la Arcus, și a cântat la Carnegie Hall la Gala Laureaților concursului "World Piano Competition". In 2013 a evoluat ca solist, alături de membrii Orchestrei Mozarteum, în "Dansul morții după Holbein" (Totentanz nach Holbein) a compozitorului austriac Cesar Bresgen, și în același an a debutat în deschiderea festivalului Young Classic Europe din Passau, cu concertul de Grieg în la minor.


Teodor Rusu
a început studiul violoncelului la vârsta de 7 ani cu Prof. Nadia Paraschiv, apoi intre anii 2009-2011 cu Prof. Aurel Niculescu. Prima lui apariție ca solist concertist a avut-o la vârsta de 8 ani, cu Filarmonica "Gheorghe Dima", în orașul natal, iar mai târziu, la vârsta de 13 ani a interpretat concertul in la minor de Camille Saint-Saëns. Din toamna anului 2011 a devenit student la Mozarteum, la clasa profesoarei Adelheid Litschauer iar din 2013 la clasa profesorului Enrico Bronzi. De-a lungul anilor a participat la masterclass-uri internaționale cu Rafael Rosenfeld, Götz Teutsch, Thomas Grossenbacher, Giovanni Gnocchi, Martin Hornstein, David Eggert, László Fenyő și Marin Cazacu. A câștigat numeroase competiții naționale și internaționale în România și în străinătate, printre care: premiul al II-lea la concursul internațional "Mihail Jora" - București (2008), premiul I și trofeul la concursul "Miniatura Romantica", la Galați (2010), și premiul al II-lea la concursul internațional de corzi "Rudolf Matz", în Croația (2013). În anul 2009 a fost invitat să susțină concerte în cadrul unui turneu desfășurat în Germania și Austria, interpretând alături de violonista Irina Rusu și pianistul Sebastian Deser triplul concert de L. van Beethoven. Acest turneu a fost finalizat cu o înregistrare live, la Ried. În anii 2012 si 2013 a fost invitat să cânte în cadrul "Festivalului Muzicii de Cameră" din Salzburg, cu cvartetul "Hermes".



Irina Hasnaș