Arhivă : Interviuri Înapoi

Interviu cu percuționistul Alexandru Anastasiu

Publicat: luni, 10 Martie 2014 , ora 12.41
În perioada 10-15 martie 2014, Studioul Mihail Jora al Societății Române de Radiodifuziune va găzdui prima ediție a Festivalului Internațional de Percuție. Pe afiș figurează artiști din Japonia, Taiwan, cărora li se vor alătura membrii Corului Academic Radio, a Orchestrei Națioanle Radio, precum și instrumentiști soliști din aceste ansambluri. Concertele incluse în agenda festivalului vor fi transmise în direct sau retransmise la Radio România Muzical și Radio România Cultural. Inițiatorul acestui proiect este instrumentistul (vibrafon) Alexandru Anastasiu.


Domnule Alexandru Anastasiu, în această seară debutează un festival de o deosebită valoare. Dumneavoastră, un pasionat al percuției, iată reușiți, pe parcursul unei săptămâni, să vă adunați colegii, într-o interesantă provocare pe care o lansați publicului. Câteva cuvinte despre această primă ediție a festivalului de percuție.

Bună ziua și vă aștept cu mare plăcere la această mare provocare, într-adevăr. Provocare care reunește soliști de renume mondial, cum ar fi Emmanuel Sejourne, Ludwig Albert, Chin Cheng Lin și alții, precum și ansambluri, precum Bing Bang din Croația sau Phoenix Reflexion din Japonia sau Game din România sau Percution Studio Group din România. Într-adevăr, Percution Studio Group fiind chiar ansamblul compus din membrii Orchestrei Naționale Radio, ai partidei de percuție. De asemenea, aș dori să spun, că varietatea instrumentelor de percuție folosite și varietatea repertorială oferă acestui regal de percuție, o diversitate după cum spuneam, extraordinară, de la instrumente de percuție ritmice, până la cunoscutele instrumente de percuție cu taste, marimbă și vibrafon, pe care le veți auzi în concerte, alături de Orchestra de Cameră Radio și Orchestra Națională Radio, dar și în recitaluri solo. Concertul pe care îl voi interperta vineri, alături de Orchestra Națională Radio este unul special, atât prin orchestrația folosită. Un concert scris pentru orchestra de suflători și șapte percuționiști va fi probabil una din puținele ocazii pe care o voi avea să cânt acest concert în România, un opus semnat de Jordan Gudefin, un concert extraordinar de melodios și armonios. De altfel aș lansa o invitație către toți cei care ar dori să vină să ne asculte și să ne vadă, pentru că toată această săptămână nu este numai un spectacol auditiv, cât și vizual. Cunoaștem foarte bine instrumentele de percuție și tehnicile de cântat la aceste instrumente. Spuneam, aș lansa o invitație către toți cei care sunt în București și au timp să vină să ne asculte, pentru că este un eveniment care se întâmplă o dată la doi ani.


Este un festival pe care îl realizați în alternanță cu Festivalul de vibrafon.

Sigur și sper să îl realizăm în continuare și pe cel de vibrafon și pe acesta de percuție.Irina Hasnaș