Arhivă : Interviuri Înapoi

Interviu cu pianista Mara Dobrescu

Publicat: joi, 13 Februarie 2014 , ora 13.08
Sâmbătă, 15 februarie 2014, ora 19:00, la Ateneo Veneto din Veneția (Campo San Fantin 1897), Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția în parteneriat cu VELA - Gruppo AVM și Ateneo Veneto organizează în cadrul ediției din acest an a Carnavalului de la Veneția concertul susținut de Trio Brâncuși: Saténik Khourdoian - vioară, Laura Buruiană - violoncel și Mara Dobrescu - pian.


Stimată Mara Dobrescu, îți mulțumim că ne acorzi acest interviu, că ești oaspete al emisiunii noastre. Peste numai 24 de ore veți participa la Carnavalul de la Veneția, împreună cu celelalte două prietene ale tale. Iată așadar Trio Brâncuși!

Suntem foarte bucuroase, cu atât mai mult cu cât pentru mine va fi prima oară când voi vedea acest carnaval, atât de celebru din Veneția - și suntem foarte onorate -  grație Institutului Român din Veneția. Am fost invitate să participăm în cadrul acestui carnaval venețian și vom interpreta muzica lui Enescu, ceea ce asta ne bucură foarte mult. Cântăm Trio-ul în sol minor scris de Enescu la numai 17 ani, dar care este absolut o lucrare extraordinară, ca și două Trio-uri de César Franck.


Un program extrem de interesant! Am putea să spunem un dialog maeștri-discipoli, nu?

Absolut. Noi am înregistrat anul trecut un disc cu integrala trio-urilor lui George Enescu, un disc care s-a bucurat de mult succes în străinătate. Am avut foarte multe critici în revistele de specialitate și grație acestui succes am ajuns până la sala Concertgebouw din Amsterdam, unde am putut interpreta muzica lui Enescu. Încercăm să o aducem peste tot unde călătorim.


De câți ani este înființat acest trio?

De nu foarte mult timp, de numai trei ani de zile, dar personalitățile noastre s-au reunit și s-au înțeles foarte bine de la bun început. Acest lucru s-a simțit în interpretări și atunci sigur că rezultatele, succesele, au apărut foarte repede, iar asta ne bucură.


Cine se află alături de tine, pianista Mara Dobrescu, în acest trio?

Se află Laura Buruiană, pe care publicul român o știe foarte bine, și Saténik Khourdoian, care este violonistă, de origine din Armenia, dar cu cetățenie franceză. Am întâlnit-o la studii la Conservatorul Superior din Paris și mi-a vorbit atât de frumos de Enescu, încât atunci când am încercat să reunim acest trio bineînțeles că imediat ne-am gândit la ea.


Mara Dobrescu, ce proiecte ai în calitate de pianistă?

Voi participa la un spectacol alături de o tânără mezzosoprană, vom interpreta lucrări de Schonberg și câteva prime audiții, comenzi ale unor compozitori francezi și germani, care vor scrie pentru noi, pentru duo-ul nostru. Acest concert va avea loc pe 21, 22 și 23 martie, la Paris. Pe de altă parte am niște planuri de concerte cu orchestra chiar în țară, dar sper să se realizeze, pentru că întotdeauna sunt greu de stabilit -  eu sunt și în învățământul din Franța și desigur pentru cei care sunt oarecum legați de vacanțele școlare e un pic mai greu de găsit o perioadă mai mare pentru a face un adevărat turneu în țară. Dar cred că se va realiza. Și încă ceva apropo  de Trio Brâncuși -  pe data de 24 aprilie vom avea un recital chiar la Sala Radio.


Noi vă așteptăm cu bucurie, vă dorim succes și pentru concertul de mâine seară și petrecere bună la Veneția.

Vă mulțumim.Irina Hasnaș