Arhivă : Interviuri Înapoi

Interviu cu flautistul Ion Bogdan Ștefănescu

Publicat: joi, 6 Februarie 2014 , ora 11.01
Institutul Cultural Român din Londra găzduiește în această seară recitalul susținut de flautistul Ion Bogdan Ștefănescu, chitaristul Bogdan Mihăilescu și pianista Diana Ionescu în seria de concerte intitulată "ENESCU -Re-ignited ", un trio inedit ca sonoritate, dar cu un program ce surprinde marile momente ale istoriei muzicii universale.


Domnule Ion Bogdan
Ștefănescu, vă mulțumim că ați acceptat să ne acordați acest interviu, în această seară, la Londra, împreună cu doi prieteni de-ai dumneavoastră, într-un recital, cât se poate de interesant. Care este propunerea pe care o faceți publicului londonez?

Într-adevăr e o formulă destul de ciudată, prin faptul că în cadrul unui recital întreg de flaut-chitară am introdus și o apariție de flaut-pian, pentru că este un protocol în aceste seri organizate de Institutul Cultural, ca, neapărat să se cânte și o piesă de Enescu, în recitalurile pe care muzicienii români le susțin la Institutul Cultural Român din Londra. Așa că o să cânt Cantabile și Presto, pentru că Enescu, sigur, după cum toată lumea știe n-a scris pentru flaut și chitară. În ceea ce privește formula mea de flaut-chitară, de această dată, mă aflu la Londra alături de Bogdan Mihăilescu, un chitarist foarte viguros, serios și temeinic pus pe chitară, cu o tehnică foarte bună, pe care a dobândit-o de fapt în Germania. El s-a educat în Germania și apoi la Londra, unde încă 10 ani a trăit și a studiat cu mari chitariști ai lumii. Așadar și pentru el este o reîntoarcere în această metropolă extraordinară și venim cu un program foarte variat, parcurgem practic întreaga istorie a muzicii, pentru că plecăm de la Telemann și Bach, cântăm muzică clasico-romantică prin Carrulli și apoi în secolul al XX-lea cu Machado și Piazzolla, niște suite de dansuri latino-americane fulminante, care sunt sigur că vor avea un succes extraordinar la public. Așa că sperăm că o să le placă ceea ce le propunem noi în seara aceasta. E un tur de forță aș putea spune, pentru că sunt lucrări foarte serioase și dificile, dar pe cât de dificile, pe atât de frumoase și spectaculoase.


V-ați propus ca în urma acestui recital și nu numai să realizați un disc cu colegul și prietenul dumneavoastră Bogdan Mihăilescu?

Dacă Radio România Muzical ne invită să imprimăm acest disc, cu mare plăcere. Ar fi într-adevăr ideal și pentru noi, pentru că am lucrat foarte mult la acest program și îl stăpânim foarte bine, dar cred că este și un program pe care într-adevăr melomanii l-ar aprecia foarte, foarte mult și ar pus pe un suport audio, bineînțeles.


Vă mulțumim și vă dorim mult, mult succes. Mai adăugăm și faptul că alături de Ion Bogdan Ștefănescu și Bogdan Mihăilescu se va afla și pianista Diana Ionescu.

Diana Ionescu care studiază la Londra.Irina Hasnaș