Arhivă : Interviuri Înapoi

Interviu cu Georgeta Pană, directorul institutului ICR Tel Aviv

Publicat: miercuri, 22 Ianuarie 2014 , ora 10.16

Anul acesta se împlinesc zece ani de la înființarea Institutului Cultural Român din Tel Aviv. Doamna Georgeta Pană, directorul institutului, ne dezvăluie câteva dintre proiectele muzicale ale anului 2014.


Anul acesta sunt zece ani de când Institutul Cultural Român s-a înființat la Tel Aviv. Aveți câteva proiecte foarte interesante în ceea ce privește aniversarea - nu numai muzicale, dar și cinematografice și expoziții. Cred că am putea să începem cu cele muzicale.

Deja am creat aici o tradiție a prezenței românești pe cele mai importante scene. ICR Tel Aviv a adus în Israel de la jazz la muzică clasică. Am realizat parteneriate extrem de interesante între artiști români și Israel. Există un public meloman extrem de avizat. A fost un pariu pe care am dorit foarte mult să-l câștigăm și am să vă spun de ce: audițiile pentru pătrunderea pe scena Operei Naționale din Tel Aviv sunt extrem de exigente. Aici vin artiști din toată lumea, competiția este acerbă și ne-am bucurat să vedem cel puțin în ultimii trei-patru ani cum, încet încet, soliști don România au reușit să câștige aceste castinguri și să fie prezenți în roluri foarte importante atât la Haifa, cât și la Tel Aviv și la Ierusalim.


Este un fapt extrem de important și iată că în aceste zile, respectiv pe 17 ianuarie și 1 februarie va avea loc un spectacol cu Bal mascat cu Giuseppe Verdi. Care vor fi protagoniștii români?

Baritonul Ionuț Pascu - prezent pentru a șasea oară în una din coproducțiile internaționale ale Operei Naționale din Tel Aviv, tenorul Cristian Mogoșan - prezent a doua oară; el a avut rolul Alfredo, unul din rolurile principale din Traviata. Urmează să sosească în Israel soprana Aurelia Florian. Domnia sa este prezentă, de asemenea, pentru a doua oară în Israel; a fost în Traviata cu rolul Violetei. Mai avem o prezență românească în acest spectacol, este vorba despre soprana Mirela Grădinaru - originară din România, stabilită acum în Israel, soprana Operei Naționale, dar provine din școala românească de muzică. Foarte curând se va alătura acestui grup - care este deja foarte cunoscut și foarte iubit, admirat în Israel - soprana Elena Moșuc de la Zurich. Practic, avem o prezență românească mai mult decât semnificativă; vorbim de un proiect care se întinde pe o jumătate de an. Toți acești soliști pe care i-am menționat - baritonul Ionuț Pascu, tenorul Cristian Mogoșan, sopranele Aurelia Florian și Elena Moșuc - sunt sprijiniți de ICR. Ei vor fi prezenți în mai multe coproducții internaționale, nu doar în Bal mascat. Urmează lunile viitoare Povestirile lui Hoffmann, Boema, Traviata și altele. Despre Traviata vreau să vă spun că va fi prezentată la Festivalul de operă de la Masada, unul dintre cele mai interesante concepte - spectacolele au loc în aer liber, în deșert, noaptea. Este absolut fascinant! Sentimentul care se creează acolo este absolut unic. În Israel nu există o stagiune cu reprezentații care se reiau în fiecare an, nu este un repertoriu fix. Sălile de operă sunt arhipline, este absolut impresionant ce se întâmplă și de aceea suntem extrem de bucuroși că putem să fim alături în aceste proiecte și suntem mândri că artiștii lirici din România sunt prezenți în Israel și sunt atât de vizibili și atât de apreciați în această țară.


Ce alte proiecte muzicale mai aveți?

În luna iunie, în cadrul Festivalului Israel, va fi prezent Cvartetul Horia Maxim din București. Proiecte muzicale mai sunt în acest an, dar aș vrea să-mi iau rezerva de a nu le devoala deocamdată, pentru că unele din ele sunt în curs de discuție. Cvartetul Horia Maxim cu siguranță va fi prezent în cadrul Festivalului Israel - festival de mare anvergură la care participă anual cel puțin 15 țări și care se desfășoară pe parcursul a trei săptămâni. Festivalul cuprinde spectacole de teatru, muzică, reprezentații pentru copii ș.a.m.d.