Arhivă : Interviuri Înapoi

Interviu cu violonistul și compozitorul Alexandru Bălănescu

Publicat: joi, 19 Decembrie 2013 , ora 9.13

Personalitate cunoscută în spațiul britanic european și nord american, violonistul Alexandru Bălănescu și-a desăvârșit cariera artistică îmbinând clasicul cu modernul. În seara zilei de 20 decembrie 2013 el va susține un recital "Maria T" la Centrul Cultural Român din New York. De ce "Maria T" - este un omagiu pe care muzicianul român îl aduce celei care a reușit într-o viață foarte scurtă să releve esența spiritualității românești pe marile scene.


Domnule Alexandru Bălănescu, în data de 20 decembrie, vă veți afla la Institutul Cultural Român din New York, pentru a prezenta publicului de acolo, un proiect extrem de drag dumneavoastră.

Da, mă bucur foarte mult că avem această ocazie, în cadrul sărbătoririi acestui artist fenomenal, român, să prezentăm proiectul nostru inspirat de Maria Tănase.


Este un proiect cu totul inedit, acum că se împlinesc 100 de ani de la nașterea Mariei Tănase, cea care a cucerit lumea cu muzica ei. În ce constă proiectul pe care îl veți prezenta la Centrul Cultural din New York?

Eu am cercetat ce a lăsat Maria Tănase ca documente, imprimări, plus viața ei, care a fost foarte interesantă și am făcut compoziții inspirate pe anumite cântece. Am avut diferite maniere de a lucra cu materialul, câteodată inspirat de textul din cântece, câteodată fragmente melodice sau ritmice, plus am avut ideea, poate puțin nebunească, să avem un fel de întâlnire cu Maria Tănase și muzicienii ei, cu ajutorul tehnologiei. Deci, câteodată, în anumite părți ale spectacolului, chiar cântăm împreună cu Maria Tănase și cu muzicienii acesteia. A fost o ocazie la un moment dat, când imprimam o bandă sonoră și am avut niște timp liber în studio și am vrut să încerc cu cvartetul meu să cântăm împreună cu imprimarea cântecului "Lume, lume", unul din cântecele pe care le iubesc foarte mult și care cumva, capsulează foarte mult filosofia românească, foarte existențialistă. E un cântec superb și cumva din primul moment a funcționat această idee foarte bine și mi-a dat curaj să continui să lucrez la acest proiect. Am preparat mult timp, aproape cinci ani și am dezvoltat material pentru un disc pe care l-am numit "Maria T" și am simțit că avem nevoie cumva să aducem prezența, spiritul Mariei Tănase pe scenă cu noi. Am discutat cu un prieten foarte bun al meu, Klaus Obermaier, artist de video genial, care are baza la Viena. Am vrut să văd dacă și el e interesat în acest proiect și a devenit foarte pasionat. El a lucrat în paralel pentru imagini, într-un fel cum am lucrat eu pentru muzică. Am căutat în arhivele de la Buftea filme cu Maria Tănase și filme cu Bucureștiul din anii '30, până în anii '50, pentru că am simțit că și Bucureștiul este un personaj important în acest proiect și Klaus a transformat aceste imagini cu mare, mare inventivitate, câteodată mergând de la concret la abstract și invers. Klaus a fost foarte inspirat de ce-a văzut el, de exemplu, la Muzeul Țăranului din București, toate comorile care sunt acolo cu textile și cu lucrul în lemn și s-a legat foarte bine. Cred că în general în ziua de azi este foarte comun ca să se folosească video în concerte, însă foarte rar să se lege foarte bine muzica și cu imaginile și cred că în proiectul nostru nu se poate unul fără celălalt.


Iată un proiect extrem de îndrăzneț așa cum ați mai avut de-a lungul carierei și alte interesante proiecte. Dar, credeți că va fi posibil cândva de prezentat Maria T, în București?

Da, pregătim un turneu în primăvară, în toată țara. La sfârșitul verii am cântat la Festivalul balcanic, dar a fost un public special, adică de tineret. Mi-ar plăcea să-l prezentăm la un public mai larg. Cred că ce e specific pentru publicul Cvartetului Bălănescu este că putem comunica cu oameni de toate vârstele, nu numai cu tineretul.


Vă mulțumim și vă dorim mult succes și vă așteptăm cu drag în primăvară, pentru a participa și noi la această îndrăzneață idee.

Mulțumesc foarte mult.

Interviu realizat de Irina Hasnaș