Arhivă : Interviuri Înapoi

Interviu cu violonista Mihaela Martin

Publicat: marți, 10 Decembrie 2013 , ora 12.20

Cu ocazia Zilei Naționale a României, Institutul Cultural Român din Berlin prezintă astăzi, 10 decembrie 2013, la Filarmonica din Berlin un concert simfonic extraordinar susținut de soliști români de renume internațional și de Orchestra Simfonică din Berlin, care-l va avea la conducerea dirijorală pe Lior Shambadal din Israel. Evenimentul va avea loc în Sala mare a Filarmonicii din Berlin, iar pe scenă vor urca alături de ansamblul berlinez mezzo-soprana Ruxandra Donose, violonista Mihaela Martin, violoncelistul Frans Helmerson și pianistul Cristian Niculescu. În program figurează Rapsodia Română op. 11nr. 2 în Re major de George Enescu, Concertul op. 56 în Do major pentru pian, vioară, violoncel și orchestră de Ludwig van Beethoven, uvertura operei "Forța destinului" și muzică de balet din "Othello", ambele de Giuseppe Verdi, alături de aria de concert KV 505 " Ch'io mi scordi di te" de Wolfgang Amadeus Mozart. Despre program, cu detalii, violonista Mihaela Martin.


Ce simbolizează pentru dumneavoastră Ziua Națională a României și un concert pe una dintre cele mai importante scene ale lumii dedicat acestei sărbători?

Ziua Națională a României este o sărbătoare cu care noi toți românii ne simțim identificați și sărbătorim evenimentul din toată inima. Faptul că pot participa la acest concert dedicat Zilei Naționale mă face foarte fericită și sunt, într-adevăr, încântată să pot să-mi aduc și eu contribuția la sărbătorirea României, chiar dacă nu mai trăiesc în România.


Veți interpreta Concertul pentru pian, vioară, violoncel și orchestră de Beethoven alături de Frans Helmerson și Cristian Niculescu, iar pe scenă va urca, de asemenea, mezzosoprana Ruxandra Donose. Cum ați primit invitația de a participa la acest concert și cum a fost ales programul?

Proiectul acesta era discutat dinainte de vară și colegul nostru Cristian Niculescu de la Berlin a avut legătura cu Institutul Cultural Român. Programul… l-am ales să fie o lucrare care are aceste trei instrumente soliste, deci are o anumită statură, o anumită măreție. De aceea ne-am gândit că se potrivește foarte bine ocaziei, Zilei Naționale a României.


Aveți o foarte bogată carieră internațională. Mai are importanță în zilele noastre de unde provine un artist?

Asta este o întrebare grea, pentru că în ziua de astăzi viața este bazată foarte mult pe globalizare, însă, în momentul în care un artist are o personalitate destul de puternică, atunci cred că se reflectă și bagajul cultural pe care-l aduce cu el. În mod indirect, pe undeva, toate rădăcinile de unde venim, în ce fel de cultură am fost educați, personalitatea muzicală capătă un caracter mai clar. Pot spune că eu, de exemplu, pot să-mi dau de multe ori seama de muzicieni sau de artiști care au fost educați în SUA sau în Asia sau în cultura europeană și, bineînțeles, eu am beneficiat foarte mult de un strat foarte dens și gros de cultură în România - când am trăit și când am crescut și când am mers la școală. Deci, tot ceea ce creează baza personalității mele muzicale consider că este din România.

Interviu realizat de Andreea Chiselev