Arhivă : Interviuri Înapoi

Interviu cu pianistul Cristian Niculescu

Publicat: miercuri, 4 Decembrie 2013 , ora 10.47

În 4 decembrie 2013, are loc în organizarea Institutului Cultural Român din Paris un concert dedicat lui George Enescu, susținut de ansamblul ConTempo, din care face parte și pianistul Cristian Niculescu.


Domnule Cristian Niculescu, sunteți unul dintre promotorii muzicii românești în Berlin, dar nu numai. Iată, în 4 decembrie 2013 vă veți afla într-un alt context cu un concert dedicat Zilei Naționale a României. Câteva detalii despre această participare și , desigur, despre partenerii dumneavoastră de dialog.

Este vorba de un concert omagial George Enescu, cu ocazia Zilei Naționale a României, care se va ține la Ambasada din Paris. Ansamblul ConTempo a fost constituit la Paris, în anul 2000, de către colegii mei: Mihaela Smolean - vioară, Teodor Coman - violă, Radu Nagy - violoncel și eu la pian. Noi am fost toți colegi de promoție și ne-am întâlnit după ani de zile la Paris și am constituit acest ansamblu care între timp are o activitate bogată și e invitat la diverse festivaluri internaționale și sigur că am primit cu plăcere această invitație de a da un concert omagial Enescu la Paris.


Care sunt piesele înscrise în acest program?

Am vrut să facem un program divers. În prima parte vor fi și lucrări pentru pian solo din Suita nr.3 pentru pian. Va fi bineînțeles piesa de concert pentru violă și pian și vom cânta și câteva lucrări mai mici, mai puțin cunoscute, de exemplu Balada pentru pian și vioară, Trio Lointaine, Serenade Lointaine și Trio Abaude. Aceasta va fi prima parte a concertului, iar în a doua parte a concertului vom prezenta minunatul cvintet cu pian.


Este o seară dedicată lui George Enescu. V-ați preocupat domnule Cristian Niculescu să înregistrați aceste concerte? De ce nu să le lansați pe disc?

Sigur că ne-am gândit să producem un disc cu muzica de cameră a lui Enescu și este un proiect care dorim foarte mult să-l realizăm, dar până acum nu s-a putut concretiza din mai multe motive. Fiecare dintre noi suntem activi pe scenele de concert și ca să programăm o imprimare cu o casă de discuri până acum a fost destul de greu, dar vă promitem că vom face acest lucru în viitorul apropiat.

Interviu realizat de Irina Hasnaș