Arhivă : Interviuri Înapoi

A VI-a ediție a Festivalului Sărbătoarea Orchestrelor din Franța

Publicat: marți, 26 Noiembrie 2013 , ora 11.12

În perioada 15-24 noiembrie, la Paris a avut loc o amplă manifestare dedicată ansamblurilor simfonice, un festival aflat la a VI-a ediție intitulat "Orchestres en Fête". La acest proiect au participat 66 de ansambluri din Franța având ca obiectiv principal o intensă comunicare între public și orchestre. Domnul Philippe Fanjas, directorul artistic al acestui proiect, ne-a acordat în exclusivitate un interviu.


Domnule Philippe Fanjas, cu două zile în urmă s-a încheiat a VI-a ediție a Festivalului Sărbătoarea Orchestrelor. Între 15 și 24 noiembrie 2013, un număr mare de ansambluri simfonice au participat la acest proiect. Care este scopul acestuia
?

Scopul principal al festivalului este de a pune în lumină, de a focaliza atenția asupra activității orchestrelor. Activitatea unei orchestre simfonice este de a realiza concerte, dar la începutul secolului XXI, în afara concertelor, ea are și misiunea de a dezvolta o serie de proiecte pentru publicul din școli, pentru elevi, dar și pentru marele public, de a le redescoperi muzica din unghiuri diferite. Agenda festivalului include concerte pentru elevi de toate vârstele, iar pentru marele public, manifestări în care se realizează punți între cultura obișnuită și cea muzicală, precum ateliere pentru familie, până la minirecitaluri în spitale, la paturile bolnavilor.


Latura educațional-culturală este foarte importantă în acest proiect.

Da, este esențială pentru acest proiect. Ideea generatoare a acestui festival este simplă: se poate spune că orchestra reprezintă două lucruri - unul, orchestra este un artist colectiv, care trebuie să interpreteze cât mai bine opusuri îndrăgite de public, iar al doilea - este unul dintre actorii culturali ce aparțin unui spațiu. În acest sens, orchestra realizează o serie de proiecte cetățenești care sunt destinate marelui public, care are impact asupra spațiului teritoriului, precum o societate privată economică, de comerț sau turism. Orchestra este în fond unul dintre actorii principali ai unei comunități, al unui oraș, al regiunii unde se află.


Domnule Philippe Fanjas, care a fost conținutul celei de-a VI-a ediții a Festivalului Sărbătoarea Orchestrelor?

Nu este cu adevărat un festival. Nu aș putea să relev traiectoria ediției 2013. Pentru noi, acest proiect reprezintă o reuniune a orchestrelor, cu cele trei componente: concerte, manifestări educativ-școlare și cele de mediere. Au existat mai multe momente deosebite în activitatea fiecărei orchestre. Ar fi poate prea lungă intervenția mea pentru a le rezuma. Ceea ce am putea sublinia ar putea fi o atenție sporită acordată prezențelor în spitale. Mai multe orchestre au trimis muzicieni la paturile bolnavilor. Au existat mai multe manifestări mediatizate și mă gândesc la Orchestra Națională din Lyon, care întreaga săptămână a dedicat-o unei serii de concerte participative, respectiv în gări sau muzicieni în tren, care însoțesc călătorii pe ruta Lyon-Paris. A existat o mare varietate de evenimente de diverse tipuri. Aș dori să menționez și faptul că orchestrele din Picardie și Bretagne s-au asociat pentru a prezenta Recviemul de Verdi, în cadrul unui proiect european. Acestui proiect i s-au asociat corul festivalului din Brighton și soliști care fac parte din Young Artist Programme Royal Opera House Convent Garden. Acesta este un important program european, care permite care permite schimbul între muzicieni din diferite țări pe plan cultural și care contribuie la construirea realității europene. Proiectul "Sărbătoarea Orchestrelor" a avut succes; încă de la început sălile au fost pline. Acesta este un succes de care suntem foarte mândri. Apoi este o muncă pe o durată îndelungată. Sărbătoarea Orchestrelor intervine pe lângă alte proiecte ale ansamblurilor simfonice, iar scopul este adresarea către public într-o manieră cât mai apropiată, mai prietenoasă, evaluând succesul pe termen lung. Ceea ce pot să vă spun este faptul că Asociația Franceză a Orchestrelor, paralel cu Sărbătoarea Orchestrelor a inițiat o anchetă asupra publicului participant la manifestările ansamblurilor simfonice, iar rezultatele acestea ne vor releva aspecte asupra cărora ne vom concentra în edițiile următoare.


Aveți proiecte pentru cea de-a VII-a ediție?

Da, sigur, dar încă nu vă pot dezvălui niciunul. Următoarea ediție nu va avea loc în 2014, ci în 2015. Este tot ceea ce pot să vă spun pentru moment.

Interviu realizat de Irina Hasnaș