Arhivă : Interviuri Înapoi

Interviu cu violoncelistul Kostyák Előd

Publicat: joi, 14 Noiembrie 2013 , ora 13.29
La Cluj-Napoca, în clădirea CASINO-ului din parcul Central se desfășoară în perioada 5-14 noiembrie 2013 a treia ediție a Festivalului Internațional de Muzică de Cameră deCAMERon. Organizatorul acestui proiect este violoncelistul Kostyák Előd care ne-a acordat un interviu.


În această seară se încheie cea de-a treia ediție a Festivalului Internațional deCAMERon. Care au fost reperele acestei ediții din punct de vedere repertorial, dar și al oaspeților?

Din anul acesta am organizat Festivalul deCAMERon la Cazinoul din Parcul Central, care este o casă deosebit de frumoasă și a fost renovată de Primăria Cluj. În afară de acest festival, dorim să inițiem acolo o stagiune de muzică de cameră, cu minim un concert cameral pe lună. Protagoniștii festivalului deCAMERon au fost nume foarte cunoscute pe plan mondial și pe plan local, deoarece unii din domniile lor au fost clujeni care trăiesc undeva mai spre occident care s-au reîntors la Cluj pentru concerte foarte frumoase. Astfel am avut oaspeți din Elveția, Ungaria, Germania, Austria chiar. Printre numele care sunt cele mai cunoscute se află maestrul Horia Mihail care a susținut un concert cameral cu mine de altfel, în data de 11. Concertul de închidere al festivalului va fi semnat de Janos Selmeczi, vioară, Ungaria, Rohmann Imre, pian, Austria - dânsul este docent al Mozarteumului din Salzburg și Perényi Miklós tot din Ungaria va fi deci un concert de trio, iar mâine va fi concertul Filarmonicii la care dânșii vor interpreta un triplu de Beethoven.


V-ați bucurat de participarea publicului clujean, obișnuit cu manifestări de asemenea importanță?

Am avut marele noroc cu acest minunat public clujean care este foarte interesat de muzica de cameră și ne-au acordat atenție și la fiecare concert am avut casă plină, cum se zice. Asta ne face să ne gândim cu bucurie la festivalul următor. Noi am dori să facem un fel de tradiție din acest festival, deoarece ne-am dorit să fie în fiecare an, într-o perioadă fixă, deci de la 5 până la 14 noiembrie, deoarece în centrul festivalului se află în fiecare an concertul comemorativ, Marton Szoverdi, care a fost legendarul prim oboist al Filarmonicii timp de decenii, și 10 noiembrie este data trecerii domniei sale în neființă și am construit festivalul în jurul acestei zile.


Interviu realizat de Irina Hasnaș