Arhivă : Interviuri Înapoi

Festivalul Internațional 'Zilele muzicale sătmărene' se desfășoară între 26 septembrie - 24 octombrie

Publicat: marți, 1 Octombrie 2013 , ora 8.54

La Filarmonica "Dinu Lipatti" din Satu Mare s-a deschis o nouă ediție a Festivalului Internațional "Zilele muzicale sătmărene", inclus în stagiunea 2013-2014 și organizat de Filarmonică în colaborare cu Consiliul Județean, Primăria și Consiliul Local Satu Mare. Seria de evenimente sărbătorește de asemenea Centenarul Orchestrei Simfonice din localitate. Concertul de deschidere, Best of Bijuterii Muzicale, l-a avut ca dirijor pe directorul artistic Franz Lamprecht, iar dirijorul nipon Shinya Ozaki a condus concertul de deschidere a stagiunii, cu pianista Lavinia Ardelean solistă. Joi, 3 octombrie, la Satu Mare și vineri, 4 octombrie, la Carei va concerta Orchestra de Cameră Ungară din Budapesta, avându-l ca solist pe Rudolf Fatyol iar în 8 octombrie revine la Satu Mare Budapest Sax Quartett. În data de 15 octombrie concertează violonistul Rudolf Leopold și pianista Raluca Știrbăț, apoi în 20 octombrie este programat la Carei un recital Brahms, susținut de violoncelistul Răzvan Suma și pianistul Josu Okinena. Ultimul recital va fi dedicat împlinirii a 200 de ani de la nașterea celebrilor compozitori Richard Wagner și Giuseppe Fortunino Francesco Verdi, avându-l ca dirijor pe Horvath Joszef, alături de soprana Liana Podlovschi și baritonul Balla Sandor.

">La începutul Festivalului, am discutat cu Rudolf Fatyol, Director general al Filarmonicii "Dinu Lipatti":

Deschidem a 36-a ediție a Festivalului Internațional "Zilele muzicale sătmărene" cu un concert "Best of Bijuterii Muzicale", după care vom avea oaspeți de seamă atât din țară, cât și din străinătate - Hungarian Chamber Orchestra, Budapest Saxophone Quartett, artiști cunoscuți de la noi din țară - Răzvan Suma și alții. Sunt concerte simfonice, vocal-simfonice, marcăm și bicentenarul Verdi/Wagner cu un concert vocal-simfonic și, bineînțeles, multe și multe alte concerte susținute în Sala Filarmonicii și în Sala Cavalerilor din castelul din Carei.


Este, de asemenea, o stagiune aniversară și ați primit o diplomă de excelență din partea Uniunii Criticilor Muzicali. Ce pregătiți pentru această sărbătoare?

Este centenarul Orchestrei Simfonice sătmărene și, bineînțeles, ne onorează acea diplomă primită de la Colegiul Criticilor Muzicali "Mihail Jora", semnată de domnul prof. univ. dr. Grigore Constantinescu - președintele Colegiului, în care atât orchestra, cât și conducătorii orchestrei sunt elogiați. Încercăm ca în stagiunea centenară să avem concerte în care publicul meloman sătmărean din municipiu și din județ, în număr foarte mare, să găsească concerte de înaltă ținută.


Interviu realizat de Andreea Chiselev