Arhivă : Interviuri Înapoi

Maeștrii, Muzica și alte nimicuri...

Publicat: luni, 8 Aprilie 2013 , ora 15.28
... Au adunat un public impresionant sâmbătă, 6 aprilie 2013, la Ateneul Român, la o gală dedicată maestrului Dan Grigore și prietenilor săi: Medeea Marinescu, Victor Rebengiuc, Ion Caramitru, Andrei Vieru, Mihai Brâncoveanu. Seara s-a bucurat de participarea extraordinară a sopranei Angela Gheorghiu. A prezentat Marina Constantinescu.

Evenimentul a luat forma unui concert-spectacol în care muzica, poezia și propos-urile spirituale s-au îmbinat în cel mai plin de farmec chip. A fost o seară specială nu doar datorită faptului că l-am putut asculta pe Dan Grigore interpretând pagini minunate ale creației pianistice, nu doar pentru că am vibrat ascultându-l pe Victor Rebengiuc recitând "Lumina neapropiată" de Ioan Alexandru, nu doar pentru că am asistat la prestațiile talentaților invitați, ci pentru că am fost martori la legătura puternică ce s-a stabilit între ei de-a lungul anilor. A fost o lecție despre prietenie, despre cum rezistă ea peste zeci de ani, despre întâmplări minunate care îi apropie pe oameni, toate acestea într-o vreme în care astfel de relații par să se destrame din ce în ce mai ușor. L-am întrebat pe maestrul Dan Grigore care a fost fundamentul prieteniei care îl leagă de ceilalți invitați ai serii și cum a rezistat ea în timp:

«În primul rând, e vorba de prietenii artistice, care se bazează pe admirație - admirația fiind prima treapta a dragostei spirituale. Mă leagă de acești oameni o veche admirație - de cei mai în vârstă dintre ei; de cei mai tineri - o nouă și proaspătă admirație, dar foarte intensă, foarte adâncă, cum e, de exemplu, Angela Gheorghiu. De alții mă leagă și împrejurarea că i-am avut studenți, și asta e o legătură în plus, e o legătură, poate, mai secretă. Dar, în general, cum spunea o mare scriitoare, "Dumnezeu m-a iubit prin prietenii pe care mi i-a dăruit." Pot să zic că e un dar al lui Dumnezeu, când oameni de diverse vârste, de diverse genuri artistice, diverse vocații - Mihai Brâncoveanu este un om cu o cultură vastă și cu preocupări muzicale, dar el, ca formație de bază, este matematician, iată că ne unește ceva! Ceva care e în fiecare dintre noi, care se întinde de la unul la altul și trece prin noi… Un fir, mai multe fire… e ceva legat de dragoste, e ceva legat de Dumnezeu, e ceva legat de plăcerea de a face muzică împreună, de a citi, de a vorbi despre poezie, despre viață, despre lucruri trăite, despre aventuri spirituale și… e destul.»

Cu alte cuvinte, cheia unei prietenii nesfârșite stă în profunzimea valorilor împărtășite, un lucru aș spune revelatoriu. Conversația cu Dan Grigore nu s-a oprit însă aici:

Ați spus un lucru care m-a emoționat. Ați spus că muzica este o ipostaziere a divinității. Când ați avut revelația acestui adevăr?

«Revelația am avut-o foarte de timpuriu, cred că aveam vreo cinci ani, când am fost la Biserica Neagră din Brașov și am ascultat orga. După aceea am fugit acasă, la București, m-am așezat la pian și am compus o piesă care se chema Orga - ca să-mi descarc puțin din emoția aia. Și pe urmă îmi aduc aminte că, în timpul Conservatorului, seri la rând chiuleam de la diverse cursuri ca să mă duc la Sf. Iosif, la catedrală, unde eram prieten cu părintele. Îmi lăsa orga pe mână vreo trei sferturi de oră și eu rămâneam singur în catedrală și cântam la orgă - improvizam sau cântam Bach, diverse lucruri… Asta se întâmpla de cel puțin două-trei ori pe săptămână, serile, până când, la un moment dat, cineva de la partid a aflat și mi-a spus "Fii atent că dacă lucrurile merg așa s-ar putea să te dăm afară.". Atunci m-am dus mai rar și pe urmă nu m-am mai dus de frica de a nu o păți, dar oricum, revelația asta, plăcerea asta a muzicii așa am avut-o - cu instanța asta muzicală care este orga și care e o catedrală muzicală în felul ei.»

Angela Gheorghiu este prezentă frecvent la evenimentele dedicate lui Dan Grigore. Programul părea pe sfârșite și cred că mulți se întrebau când urma să apară renumita soprană pe scenă. Și-a făcut apariția pe ultimele fraze ale Vocalizei de Serghei Rahmaninov pe care o interpreta Dan Grigore. Și ne-a încântat apoi cu încă două lied-uri ale compozitorului rus, iar la final cu liedul "Les Chemins de l'Amour" de Francis Poulenc. Un final strălucitor pentru o seară pe măsură, de asta am avut parte sâmbătă la Ateneul Român.

Reportaj realizat de Petra Gherasim