Arhivă : Interviuri Înapoi

Cristina Vasiliu - 'Confluența Artelor'

Publicat: marți, 12 Martie 2013 , ora 15.00
În anii `80, prof. univ. dr. Cristina Vasiliu era coordonatoarea și prezentatoarea unei serii de spectacole care atrăgeau publicul iubitor de artă, la Ateneul Român. Proiectul amintit a fost reluat și continuă în prezent, aducând în fața publicului artiști de prim rang ai vieții culturale românești. După cum o arată și titlul, în spectacolele intitulate "Confluența artelor" se regăsesc deopotrivă muzica, artele plastice, proiecțiile video și literatura, iar interviul la care am invitat-o pe Cristina Vasiliu a avut ca punct de pornire un subiect inedit, ales pentru spectacolul ce a fost prezentat la Ateneul Român în data de 12 martie: 125 de ani de la inaugurarea instituției, spectacol în cadrul căruia pe scenă s-au aflat, între alții, pianistul Viniciu Moroianu, violoncelistul Marin Cazacu, violonista Anda Petrovici și membrii Corului Filarmonicii "George Enescu".


Cum ați ales tema spectacolului 125 de ani de la inaugurarea Ateneului Român?

Voiam demult să dedic un spectacol Ateneului Român, dar iată că am așteptat acest prilej aniversar - împlinirea a 125 de ani de la inaugurarea instituției.


Cum se împletesc literatura, muzica, artele plastice și arhitectura în acest spectacol?

Am organizat acest spectacol pornind de la câteva coordonate estetice - acesta este scopul "Confluenței Artelor". Totodată, acest gen de spectacol vine în întâmpinarea "ateneiștilor", a celor care urmăresc în mod constant manifestările de la Ateneul Român. Ateneul a fost o societate menită să contribuie la răspândirea culturii naționale și universale prin intermediul unor concerte, expoziții și conferințe. Spectacolul pe care l-am realizat s-a desfășurat pe o coloană sonoră alcătuită din diferite lucrări muzicale - în care la loc de cinste s-a aflat muzica enesciană. L-am avut ca partener de scenă pe actorul Eusebiu Ștefănescu, care a recitat texte semnificative consacrate Ateneului Român. Pe ecran au fost proiectate imagini cu clădirea instituției, imagini surprinse fie din exterior, fie din interiorul acesteia, dar și portrete ale lui Enescu, realizate de pictorul Corneliu Baba. Desigur, am dorit să evocăm o serie de personalități care s-au perindat pe scena Ateneului, începând de la primul concert al Orchestrei conduse de Eduard Wachmann și până astăzi - George Georgescu, Dinu Lipatti, Valentin și Ștefan Gheorghiu, Ion Voicu - dar și oameni de cultură, melomani care au participat la concertele Filarmonicii și care le-au consemnat: Tudor Arghezi, Mihail Sebastian, Lucian Blaga, George Călinescu, Tudor Vianu, Anton Holban, Corneliu Baba.


Alexandra Cebuc