Arhivă : Interviuri Înapoi

Din nou despre Concursul Internațional 'George Georgescu' de la Tulcea

Publicat: marți, 29 Mai 2012 , ora 12.35

În perioada 17 - 20 mai 2012 a avut loc la Tulcea o ediție aniversară a Concursului Internațional "George Georgescu". Revenim cu impresii ale protagoniștilor.


Ioana Georgescu Răileanu,
fiica dirijorului George Georgescu, cea care oferă în fiecare an Marele Premiu al Concursului:


Concursul George Georgescu a ajuns la cea de-a XX-a ediție, păstrându-și menirea inițială: aceea de a omagia memoria tatălui dumneavoastră și indirect și pe cea a mamei dumneavoastră, foarte legată afectiv de acest concurs. În ce fel s-a achitat ediția de anul acesta de această datorie
?

Ce este cel mai important pentru un concurs este calitatea concurenților și am impresia, după ce-mi spune domnul Șerban Dimitrie Soreanu, care este președintele juriului, că au fost elemente foarte bune, deci asta nu poate să fie decât cel mai mare succes. Și găsesc că, dacă domnul Holender a venit cu fiica lui să concureze la Tulcea, înseamnă că acest concurs are patru-cinci stele! Sunt 250 de concurenți și anul acesta este foarte deosebit pentru că sunt și 125 de ani de la nașterea tatălui meu și totul a fost extrem de festiv și este în fiecare an din ce în ce mai bine. Atunci familia, eu, dau marele premiu, care este pentru cel mai bun dintre cei mai buni, indiferent de instrument și care răsplătește talentul și efortul unui artist în devenire, dar și care dă un imbold spre căutarea de excelență a unui om în devenire, ceea ce este foarte important.


Cu ce gânduri reveniți dumneavoastră în fiecare an aici la Tulcea
?

Cu o bucurie enormă! Tatăl meu a murit când eu aveam 19 ani și tot ce se face ca să-l rememoreze, pe mine mă emoționează enorm și am impresia că George Georgescu va continua să trăiască.


Pianistul Valentin Malanețchi (Chișinău), câștigătorul Marelui Premiu al ediției a XX-a a Concursului Internațional "George Georgescu":


Valentin Malanețchi, la ce concursuri ai mai participat până în acest moment?

Am participat la mai multe concursuri, în special în România. Chiar la Concursul "George Georgescu" de la Tulcea am fost în 2009 și 2010 și am obținut Premiul al III-lea, respectiv Premiul I și acum am revenit. Am participat la Concursul Carl Filtsch de la Sibiu, în 2010, unde am luat Premiul I, precum și la alte concursuri.


Ce înseamnă acest Mare Premiu pentru tine
?

Este destul de neașteptat și mă bucur foarte mult. Am sperat și am tins mult către asta.


Cui îi datorezi acest premiu? Există persoane care au fost alături de tine
?

Acest mare premiu ar fi fost imposibil fără mama mea, care m-a susținut mereu și a fost tot timpul alături de mine și profesoarei mele, Tatiana Sviridov. Este o profesoară absolut deosebită și, în mare măsură, tot ce sunt acum îi datorez și dumneaei.


Interviuri realizate de Monica Isăcescu