Arhivă : Interviuri Înapoi

Interviu cu violonistul Alexandru Tomescu

Publicat: marți, 14 Februarie 2012 , ora 14.51

 

Cvartetul ieșean "Ad Libitum" are o nouă componență. La primul pupitru, unde până anul trecut a cântat regretatul violonist Adrian Berescu, îl veți regăsi începând din această lună pe violonistul Alexandru Tomescu, solist concertist al Formațiilor Muzicale Radio. Mai multe aflați din dialogul următor:


Când a venit invitația de a face parte din Cvartetul Ad Libitum?

Am discutat cu Filip Papa, cu Șerban și cu Bogdan relativ repede după dispariția lui Adrian Berescu, chiar în toamna anului trecut. Era un moment foarte dureros pentru toată lumea. Ad Libitum este un cvartet cu o istorie de peste 23 de ani și toată lumea se întreba ce se va întâmpla. Chiar Filip Papa spunea că au fost decapitați. Dar m-am gândit că este un lucru mult prea frumos pentru a fi lăsat să se piardă așa și am hotărât că voi face absolut tot ce îmi stă în putință să mă ridic la nivelul lor - pentru că nu este puțin lucru să faci cvartet zi de zi, timp de 23 de ani - să învăț cât de mult pot de la ei și să putem duce împreună mai departe istoria Cvartetului Ad Libitum, până acolo unde merită.


Din câte am înțeles, ați susținut deja câteva recitaluri alături de Șerban Mereuță, Bogdan Bișoc și Filip Papa anul trecut, în Olanda. Cum ați fost primiți acolo și cum ați descrie experiența de a cânta în Cvartetul Ad Libitum?

A fost, într-adevăr, un prim turneu în străinătate, în Olanda, acolo unde Ad Libitum este foarte cunoscut de peste zece ani. Am fost primiți cu brațele deschise, am avut parte de nenumărate întâlniri extrem de emoționale. Sigur, toți știau de dispariția prematură a lui Adrian Berescu și vroiau să vadă ce se va întâmpla cu cvartetul. Tot ce pot să vă spun este că, la absolut toate concertele, publicul s-a ridicat în picioare, iar la ultimul dintre ele am avut acest standing ovation după fiecare lucrare - o reacție care pe mine m-a mișcat profund. A cânta în Cvartetul Ad Libitum este pentru mine o experiență cu totul și cu totul nouă. Chiar dacă mă preocup îndeaproape de muzica de cameră de cel puțin 6-7 ani încoace, trio cu pian este cu totul altceva decât cvartet. Am descoperit aici cu totul altă armonie, cu totul alte posibilități de expresie pe care nici nu le bănuiam. Spre exemplu, Cvartetul de Sibelius, Voces intimae, a ajuns să-mi placă mult mai mult decât Concertul pentru vioară și orchestră de Sibelius. Deci, este o lume cu totul nouă, o grădină interzisă soliștilor, în general, în care, iată, am fost primit și pe care sper să o pot explora în voie în anii care vor urma, împreună cu colegii mei.

Interviu realizat de Petra Gherasim