Arhivă : Interviuri Înapoi

'Loja chitarelor: Instrumente din perioada 1800 - 1980' - Expoziție deschisă la Sibiu, până în 29 februarie

Publicat: vineri, 10 Februarie 2012 , ora 12.19

O colecție privată de chitare este prezentată în premieră publicului, în cadrul expoziției ce a fost deschisă joi, 9 februarie 2012, la Casa Albastră din Sibiu. "Loja chitarelor" este organizată de Muzeul Național Brukenthal și, prin amabilitatea proprietarului instrumentelor, reunește 40 de piese valoroase, unele vechi de peste 200 de ani. Cu această ocazie, în ziua vernisajului expoziției, am stat de vorbă cu deținătorul colecției, domnul Viorel Cordoș.


În 9 februarie s-a deschis expoziția "Loja chitarelor" - o colecția valoroasă de instrumente în care se regăsesc și piese vechi de peste 200 de ani. Cum a apărut pasiunea pentru chitare și cum ați gândit să realizați această expoziție dedicată colecției dumneavoastră?

Mergând prin centrul Sibiului, am văzut în fața Muzeului Brukenthal o expoziție de reptile vii. Atunci mi-am zis că totuși chitara e mai aproape de cultură. M-am dus la muzeu, am vorbit cu domnul director adjunct, apoi cu domnul director general și aceștia au fost încântați de propunerea mea. Eu dețin aceste instrumente și, deși sunt multe care necesită o recondiționare, mă bucur de ele zi de zi și cânt tot timpul la ele, dar am vrut să le vadă și altcineva. Astfel, ca să nu fiu egoist, am decis să le fac cunoscute.


Printre instrumentele din colecție se regăsesc piese ce aparțin unor mărci celebre. Există alături de acestea și chitare românești?

Da. Cred că sunt vreo 10 chitare românești. Am o chitară din secolul al XIX-lea - din perioda 1830-1870 - pe care nu am găsit-o nici în muzee, nu știu de unde provine. Mai am o chitară Donald A. Oliver, tot din 1830-1870, foarte frumoasă. De asemenea, am o chitară Silvestri, făcută la Catania, prin 1891, iar numărul 56 este o chitară făcută în Japonia, ușoară ca un fulg, are încrustați căluți de mare din aur. Cred că voi aduce această expoziție și la București.

Interviu realizat de Janina Bădici