Arhivă : Interviuri Înapoi

Mult visatul pian Steinway inaugurat la Filarmonica din Timișoara

Publicat: vineri, 27 Ianuarie 2012 , ora 14.22

Timișorenii vor putea asculta începând cu 26 ianuarie 2012 sunetele prețioase redate de cea mai nouă achiziție a Filarmonicii Banatul - un pian de concert Steinway. Mult doritul instrument a fost adus la Timișoara încă din luna noiembrie a anului trecut și a fost inaugurat printr-un concert joi, 26 ianuarie la Sala Capitol.

Directorul Filarmonicii Banatul, Ioan Coriolan Gârboni, ne-a vorbit despre noua achiziție și ne-a dezvăluit câteva dintre următoarele concerte organizate de instituția pe care o manageriază.


În această seară inaugurați printr-un concert mult așteptatul pian Steinway. Cum ați ajuns să beneficiați de acest prețios instrument?

Prin generozitatea Consiliului local, care a votat o sumă importantă, este vorba de 130.000 euro, cu tot cu taxe, TVA și transport. Este un pian deosebit, a fost ales de un coleg de-al nostru, pianist, solist care a mers la Hamburg, în fabrică, și a încercat câteva ore mai multe piane. El a sosit în decembrie, a fost - să spunem - în perioada de rodaj și am hotărât să-i creăm un eveniment special, mai ales că Timișoara nu avea un pian de o asemenea categorie. Este un eveniment în care se vor cânta numai părți din concerte. Participă primarul Timișoarei și Ioan Holender, care este și președintele onorific al Asociației "Timișoara - capitală culturală 2020". Dirijorii concertului sunt dirijori ai filarmonicii, maestrul Gheorghe Costin și maestrul Radu Popa. Soliștii care se vor reproduce artistic pe scenă sunt Manuela Iana Mihăilescu, care este solist onorific al filarmonicii - ea va cânta o lucrare de Liszt; în deschidere va fi Dragoș Mihăilescu, solistul nostru concertist, care va cânta partea întâi din Concertul de Schumann; urmează partea întâi din Concertul nr.2 de Rachmaninov, de această dată cu Sorin Petrescu la pian. Ca surpriză, am pregătit la final ultimele cinci minute din Fantezia pentru cor și orchestră de Beethoven, la pian fiind tânărul Liviu Holender, fiul maestrului Holender.

Suntem foarte bucuroși că inaugurăm acest pian. Noi am avut de altfel în decembrie două concerte cu el, însă acum este inaugurarea oficială a acestui instrument.


Această achiziție aduce un suflu nou în viața cultural-artistică din Timișoara. Ce alte evenimente pregătește Filarmonica Banatul?

Săptămâna viitoare avem invitat, spre exemplu, un concertmaistru din Heidelberg, care împreună cu solistul nostru concertist, Tibi Popa, vor oferi o seară superbă de Vivaldi. Avem invitați soliști de la Filarmonica vieneză. Sperăm să vină Robert Nagy, primul violoncelist, apoi Johann Hindler, primul clarinetist, care să cânte cu noi. Bineînțeles, dirijorii noștri, Radu Popa și Gheorghe Costin, își fac cu brio datoria. Avem pe Misha Katz oaspete, avem dirijori invitați din Statele Unite, America de Sud.

Suntem bucuroși să putem spune că avem o mulțime de turnee - un turneu de o lună în Coreea de Sud, o parte din orchestră are concert chiar acum la Paris, vom mai avea un turneu de zece zile în Franța, unul de două săptămâni în Olanda și încă unul de zece zile, în decembrie, în Belgia.

Pregătim Festivalul "Timișoara muzicală" care, în acest an, este la a 36-a ediție. Avem soliști importanți și din România și din Europa. Va veni iarăși maestrul Gheorghiu împreună cu soția domniei sale să cânte cu noi la închiderea festivalului. Vom avea inclusiv "Pianul călător" cu Horia Mihail, care va poposi și la noi într-un concert dirijat de maestrul Costin. Deci, avem un program extrem de atractiv.

Sunt și, bineînțeles, concertele de Ziua Europei, pe care le facem în aer liber, în locații atipice - am cântat deja pe aeroport, în pădure, pe șantier, în mănăstire. Anul acesta pregătim din nou o locație specială.

Vă mai pot spune că numele de Filarmonica Banatul este onorat cu brio. Avem concerte în Reșița, în Caransebeș - aproape o ministagiune. Acum suntem solicitați și la Deva, avem concerte inclusiv la Baia Mare. Vom fi solicitați în multe orașe din țară, ceea ce reprezintă o mare bucurie pentru noi. Ne onorăm în felul acesta numele de Filarmonica Banatul. Avem de lucru mult, mult peste cât am dori noi să avem, dar este totuși bine, pentru că și colegii mei își rotunjesc în acest fel veniturile, salariile noastre fiind foarte mici.

Ne mândrim cu faptul că marea pianistă Elisabeth Leonskaja va veni la noi pentru a treia oară. Aceasta va avea un concert chiar în 1 iunie, iar la pupitrul dirijoral va fi maestrul Horia Andreescu, într-un concert de Mozart.

Interviu realizat de Janina Bădici