Arhivă : Interviuri Înapoi

Începe turneul ‘Flautul de aur’ - Interviu cu Ion Bogdan Ștefănescu

Publicat: miercuri, 7 Noiembrie 2012 , ora 15.58

După succesul primei ediții a turneului în care flautistul Ion Bogdan Ștefănescu a evoluat alături de pianistul Horia Mihail (primăvara 2012), cei doi pornesc din nou la drum în țară. A doua ediție a turneului debutează în 6 noiembrie 2012. Mai multe detalii, de la Ion Bogdan Ștefănescu.

 

"În clipa asta ne aflăm în drum spre Bacău, amândoi ne gândim că în seara aceasta pornim la un drum mai lung decât prima dată. Sunt șapte orașe acum, ajungem chiar la Chișinău și sperăm că vom fi la fel de bine primiți și în aceste orașe, cum s-a întâmplat cu turneul precedent.

 

Repertoriul rămâne același pentru că melomanii la care vom ajunge în această ediție, au auzit deja ceea ce s-a întâmplat cu primul nostru turneu și poate că doresc să asculte același repertoriu. În consecință, este o incursiune în istoria muzicii, piesele sunt înlănțuite într-un crescendo continuu, în sensul că plecăm de la muzica barocă, prin Bach, apoi clasicismul este dat de Mozart, romantismul de Dvorak și în partea a doua a recitalului, muzica secolului al XX-lea, prin Poulenc, Taktakishvili și Mike Mower. Aceștia din urmă sunt compozitori puțin cunoscuți melomanilor noștri, dar sunt convins că această muzică va avea un efect extraordinar asupra lor, pentru că este o muzică foarte spectaculoasă, plină de umor, de o plasticitate cu totul ieșită din comun, iar Mike Mower, care încheie recitalul, este un compozitor care scrie o muzică inspirată din zona Americii Latine - o suită de dansuri latino-americane, cu un efect excepțional la public.

 

Continuați colaborarea cu pianistul Horia Mihail. Ce ne puteți spune despre felul în care vă înțelegeți din punct de vedere profesional?

 

Este unul dintre cele mai fericite cazuri. Horia Mihail este printre puținii artiști care nu are nevoie de multe repetiții, un lucru esențial pentru mine, și eu sunt cam în aceeași zonă. Când pregătesc un anumit proiect, nu-mi place să repet foarte mult, mărturisesc că eu și cu Horia avem această bucurie de a ne înțelege din prima clipă, în consecință ne ușurăm foarte mult munca. Suntem pe aceeași coardă sensibilă și dintr-o simplă privire sau un simplu gest, lucrurile încep să meargă de la sine și în felul acesta salvăm foarte mult timp, iar lucrurile sunt mult mai proaspete pe scenă, au o anumită vibrație artistică prin care actul artistic se ridică la cote foarte înalte.

 


Ioana Marghita