Arhivă : Interviuri Înapoi

Turneul național 'Vă place Bach?' din nou la start

Publicat: marți, 2 Octombrie 2012 , ora 10.46

Din 2 octombrie începe cea de-a doua ediție a Turneului național "Vă place Bach?", susținut de violoncelistul Răzvan Suma. Evenimentul are ca punct de plecare Iașiul și se va derula până în data de 7 noiembrie în 10 orașe din țară.

Răzvan Suma a avut amabilitatea să ne dea detalii despre turneu în interviul următor:


Începe astăzi a doua ediție a Turneului național "Vă place Bach?", o ediție care se deschide la Iași. Cu ce vine nou a doua inițiativă din acest an?

În primul rând vine cu multă energie nouă, cu foarte multe speranțe că poate să iasă și mai bine un turneu care a ieșit foarte bine și în martie, la prima ediție. Vine cu niște proiecții noi, realizate de un prieten foarte drag, Vadim Staver, și vine cu aceste săli noi din orașe foarte importante ca de exemplu Iași - 1 octombrie, Botoșani - în data de 4 octombrie, apoi Filarmonicile binecunoscute din Cluj, Timișoara, Craiova, Sibiu. Mai sunt și alte locuri inedite; de exemplu avem un concert în salina de la Ocnele Mari, de lângă Râmnicu Vâlcea. În ultimul concert - în care nu va fi repetiția integralei suitelor de Bach cum s-a întâmplat în întregul turneu și va avea loc pe data de 7 noiembrie la București, la Sala Radio - voi fi alături de doi prieteni foarte dragi, Răzvan Popovici, directorul Festivalului SoNoRo, și Corinne Chapelle, o violonistă extraordinară. Vom interpreta Variațiunile Goldberg de Johann Sebastian Bach.


Ce lucrări va cuprinde programul pe parcursul turneului?

Pe parcursul întregului turneu voi interpreta Integrala suitelor de Bach pentru violoncel solo, iar în ultimul concert, pentru a nu repeta ca și program concertul din 21 martie, vom interpreta Variațiunile Goldberg.


Cum a fost primită de public prima ediție a acestui turneu? Care sunt amintirile tale de acum?

Tocmai am încheiat o discuție cu o jurnalistă care s-a deplasat tocmai din București pentru a face un reportaj la Iași. Zicea că a căutat cronici negative și nu le-a întâlnit. Acesta este un semn foarte bun, că ecourile au rămas din cele mai bune. Și pentru mine a fost o reacție extraordinară pentru că, fiind un concert destul de lung ca durată, oamenii nu plecau la pauză - mă refer la public.


Deci, cu un început atât de bun, a doua ediție nu poate fi decât și mai bună. Înțeleg că există entuziasm, există facilități tehnice, așa că nu ne putem aștepta decât la niște recitaluri extrem de valoroase, nu-i așa?

Asta este și dorința mea și am făcut toate eforturile pentru acest lucru, și toate eforturile de promovare… și echipa cu care lucrez este chiar în temă cu ceea ce îmi doresc eu.

Interviu realizat de Ioana Marghita