Arhivă : Interviuri Înapoi

Turneul Național 'Duelul viorilor' la a doua ediție

Publicat: miercuri, 12 Septembrie 2012 , ora 16.52

Miercuri, 12 septembrie 2012, se deschide la Galați cea de-a doua ediție a Turneului Național "Duelul viorilor", pe care îl propun, și de această dată, Liviu Prunaru și Gabriel Croitoru, acompaniați de pianistul Horia Mihail. Până în 25 septembrie, sunetul celor două viori de mare valoare - Stradivarius și Guarnieri - va bucura publicul din nouă orașe. Recitalul inaugural are loc de la ora 19.00, la Teatrul Dramatic "Fani Tardini".

Pianistul Horia Mihail a avut amabilitatea să ne dea câteva detalii despre turneu în interviul următor:


Ce aduce nou această a doua ediție a Turneului "Duelul viorilor", comparativ cu cea de anul trecut?

În primul rând, un repertoriu diferit, apoi alte orașe. Poposim mai mult în Moldova de această dată; primele trei concerte au loc în Galați pe 12 septembrie, pe 13 septembrie la Iași și pe 16 septembrie la Bacău. Ne readuce pe toți trei - Liviu Prunaru, Gabriel Croitoru și cu mine - împreună un an mai târziu, un an care a fost foarte bogat, plin pentru toți trei, lucru care ne schimbă un pic. Publicul care ne va asculta va vedea trei muzicieni mai maturi cu un an.


Programul include și o noutate în repertoriul dumneavoastră și al celor doi violoniști care este, în același timp, o premieră pentru publicul din România. Ce ne puteți spune despre această suită de Moskovski?

Va fi piesa din finalul recitalului, asta în cazul în care publicul nu va aplauda și nu vom cânta bisuri. Este o muzică ușor accesibilă, foarte frumoasă. În momentul în care am repetat cu colegii mei, toți trei am fost entuziasmați de această piesă. Bineînțeles, fiecare dintre piesele pe care le vom cânta în cele nouă concerte este o mică sau mai mai mare capodoperă. Eu am fost extrem de încântat de Sonata de Handel, pe care am descoperit-o, iată, abia acum.


În afară de aceste lucrări, ați mai enumera și alte puncte de atracție ale programului?

Fiecare piesă este o adevărată bijuterie muzicală. Programul ales de colegii mei este deosebit de interesant și de variat. Mie, personal, îmi face plăcere absolut fiecare secundă a acestui concert.


Se pare că în ediția precedentă decizia asupra câștigătorului a fost amânată. Sunteți de părere că unul dintre ei va învinge în acest an?

Sunt absolut convins că, asemenea anului trecut, câștigătorul cel mare va fi publicul prezent în sălile de concerte și, bineînțeles, noi trei - reuniți, iată, după un an și fericiți că suntem din nou împreună.

Interviu realizat de Andreea Chiselev