Arhivă : Interviuri Înapoi

Baritonul Nicolae Herlea la 85 de ani

Publicat: marți, 28 August 2012 , ora 14.36

În 28 august 2012, baritonul Nicolae Herlea, una dintre marile voci de operă din România, împlinește 85 de ani.


La mulți ani, maestre! Cu ce gânduri întâmpinați această aniversare?

Gândul meu este întotdeauna spre Dumnezeire, pentru că numai Dumnezeirea m-a ținut în viață, să trăiesc destul de mult, 85 de ani. Am avut o viață foarte agitată, am fost cu o responsabilitate fantastică, datorită și faptului că am fost hărăzit de Dumnezeire cu un timbru special, iar apoi munca a fost primordială. Nu se poate face nimic decât numai printr-o deosebită muncă foarte bine gândită, ca să poți să realizezi niște lucruri extraordinare, ca să poți să cânți la teatrele mari de la Metropolitan, Scala, Paris, Londra și Viena, cu dirijori mari cum au fost Karajan și atâția alții. Am avut o viață destul de importantă pentru mine, dar foarte agitată, în general.

Vreau să mulțumesc postului, pentru că m-a ajutat întotdeauna prin felul cum s-au gândit să mă promoveze. Le doresc multă sănătate la toți și toată dragostea mea.


Vorbeați despre marile scene pe care ați cântat. Există una de care sunteți legat în mod deosebit?

Nu. Eu nu am avut momente în care să gândesc în sensul că dacă voi cânta la Scala, voi cânta altfel… Am cântat și la București și la Scala tot la fel, pentru că eu cred că asta mi-a fost menirea. Viața mea a fost foarte plină și foarte ocupat a fost timpul pentru tot ceea ce a însemnat artă.


Dintre numeroasele roluri pe care le-ați interpretat în cariera dumneavoastră, există unul despre care aveți amintiri deosebite?

Nu am putut. Eu am fost un exemplu poate mai pământean, dar am fost ca o mamă. Dacă am avut zece copii, i-am iubit pe toți cu aceeași dragoste. Trebuie să studiezi enorm ca să poți să intri în aceste personaje. Am creat pe scene, indiferent de mărimea lor, și nu am făcut deosebirea că au fost teatre mai mari sau mai mici. Au fost teatre foarte importante, cu spectatori și cu oameni care au știut ce înseamnă munca în operă.


Ce calități ar trebui să dețină un tânăr muzician dornic să-și construiască o astfel de carieră solistică și ce sfaturi le oferiți acestora?

E foarte greu să dai sfaturi. Sunt foarte mulți în viață care dau cu ușurință sfaturi și nu este bine. Sfaturile mele nu sunt decât coordonate pe muncă, pe seriozitate, și dacă un tânăr sau o tânără crede că poate să-și sacrifice viața, atunci poate să abordeze această manifestare - pentru că nu poți să-i spui nici meserie, nici altfel. Este artă, e cu totul altceva. Trebuie să ai și un dar de la Dumnezeu, cred eu, pentru că l-am simțit. Eu am făcut și conservatoare, și altele, dar nu asta a fost primordial. Ori se sacrifică pentru asta, ori nu și nu iese decât foarte puțin și nu e bine. Deci, muncă multă, seriozitate și sacrificiu.


Interviu realizat de Andreea Chiselev