Arhivă : Interviuri Înapoi

Interviu cu Ștefan Cazacu

Publicat: vineri, 25 Martie 2011 , ora 14.12

Radio România Muzical inaugurează un nou proiect, intitulat Mari muzicieni ai viitorului - emisiuni-concert ce-și propun să prezinte publicului românesc interpreții de valoare ai tinerei generații, români, dar și străini. Lunar, fără pauză până la sfârșitul anului, postul nostru propune - în colaborare cu Muzeele Naționale "George Enescu" și Peleș - un recital sâmbăta, la Sinaia, reluat în lunea imediat următoare în Salonul de Muzică al Palatului Cantacuzino din Capitală.

Între invitați: pianiștii Mihai Ritivoiu, Florian Mitrea, violoncelistul Ștefan Cazacu, soprana Meda Nemeș, membrii trioului "Duecento Corde" din Ungaria.

Primul recital va fi susținut, sâmbătă, 26 martie 2011, de la ora 17,00, în Salonul de Muzică al Muzeului Peleș de violoncelistul Ștefan Cazacu și de pianista Raluca Cimpoi-Iordachi. Ei au pregătite pagini de Beethoven, Enescu, Ceaikovski, David Popper, Rahmaninov și Henryk Wieniawski. Recitalul va fi reluat luni, în Salonul de muzică al Palatului Cantacuzino.

Cu acest prilej, violoncelistul Ștefan Cazacu a răspuns la câteva întrebări pentru ascultătorii Radio România Muzical:


Deși sunteți încă elev, aveți deja o bogată experiență concertistică. Ce ne puteți spune despre recitalurile pe care le veți susține sâmbătă la Peleș, respectiv luni la București?

Sunt foarte fericit, deoarece nu toată lumea are ocazia să cânte în castelul Peleș. Cât despre experiența violoncelistică, aceasta se datorează tatălui meu. El m-a învățat cum se cântă la violoncel și pentru acest lucru îi mulțumesc foarte mult.


Lucrările propuse pentru aceste două recitaluri înglobează nume de compozitori din lumi muzicale diferite, de la Beethoven până la Enescu. Care este factorul de coeziune al acestui repertoriu?

Am vrut să aleg ceva diferit, contrastant. Am dorit pentru recitalul de la Peleș să propun un repertoriu deosebit, mai ales că la Sinaia se află și casa maestrului Enescu. Am vrut să fie ceva aparte, ceva pe placul atât al meu, cât și al publicului.


După recitalurile de la Peleș și București, ce alte evenimente ați mai înscris în agenda dumneavoastră concertistică?

Voi avea pe 14 mai un concert în Republica Moldova, la Chișinău; pe 16 mai la Râmnicu Vâlcea, iar apoi voi continua cu o serie de concerte mai mici.


Interviu realizat de Radu Mihalache