Arhivă : Interviuri Înapoi

'Cred că Alexandru Cadmiel Boțac are toate calitățile pentru a face o carieră strălucitoare'

Publicat: miercuri, 9 Februarie 2011 , ora 12.35

La începutul lunii februarie 2011, Cadmiel Alexandru Boțac, laureatul categoriei de vârstă 14 - 18 ani a Concursului Național de Pian din luna noiembrie 2010 din cadrul Zilelor Lipatti organizate de Radio România Muzical, a susținut la invitația Excelenței Sale, Ambasadorul Vlad Alexandrescu, un recital în Auditoriumul Conservatorului din Luxemburg.

Tânărul pianist a beneficiat și de o lecție cu unul dintre cei mai apreciați profesori de pian ai conservatorului luxemburghez, domnul Jean Muller, care la finalul cursului pe care i l-a oferit lui Cadmiel Alexandru Boțac ne-a oferit un scurt interviu:


Domnule Jean Muller, i-ați oferit tânărului pianist Alexandru Cadmiel Boțac câteva importante și utile sfaturi profesionale. Care sunt opusurile pe care le-ați ascultat în interpretarea acestuia?

Avusesem deja plăcerea să-l ascult pe Cadmiel cu ocazia recitalului pe care l-a susținut la Conservatorul de aici, din Luxemburg. A cântat atunci Beethoven, Chopin și o lucrare a unui compozitor român, Silvestri, și trebuie să spun că am fost foarte impresionat de talentul și de maturitatea lui; nu are decât 14 ani, dar a fost capabil să susțină un întreg recital fără nici un fel de probleme, ceea ce este impresionant. Pentru ora de lucru am ales din repertoriul lui Cadmiel Sonata "Patetica"de Beethoven, pentru că este unul dintre compozitorii mei preferați și m-am gândit că aș avea multe lucruri să-l învăț în acest sens. Mi s-a părut că interpretarea lui a fost foarte clară, precisă, deși mi-a făcut impresia că sonata de Beethoven ar fi putut avea mai multă amploare. Am încercat, deci, să-i transmit această idee, iar el a înțeles imediat.


Deci, din punctul dumneavoastră de vedere, tânărul pianist român are un viitor artistic?

Cred că are toate calitățile pentru a face o carieră strălucitoare. Sper, de altfel, că va reuși acest lucru, în ciuda concurenței numeroase. Cadmiel are un talent excepțional. Mai ales din punct de vedere muzical, pentru că există destui pianiști în zilele noastre care își mișcă doar degetele; mai are și calitatea de a se asculta, ceea ce este rarisim. Ar trebui să-i acordăm tot sprijinul posibil.


Interviu realizat de Irina Cristina Vasilescu