Arhivă : Interviuri Înapoi

Mezzosoprana Liliana Mattei la Opera din Dijon

Publicat: miercuri, 20 Octombrie 2010 , ora 10.37

Mezzosoprana Liliana Mattei a fost interpreta rolului Suzuki din opera Madama Butterfly de Giacomo Puccini în cinci reprezentații desfășurate la sfârșitul lunii septembrie 2010 și începutul lunii octombrie 2010 la Opera din Dijon. În producția semnată de regizorul Jean-François Sivadier și avându-l la pupitrul dirijoral pe Pascal Verrot, mezzosoprana a urcat pe scenă alături de alți soliști de talie internațională precum soprana Tatiana Monogarova, tenorul Giancarlo Monsalve sau baritonul Amando Noguera.

Am avut ocazia să aflăm impresiile după spectacolul din Dijon dintr-un interviu cu Liliana Mattei:


Am revenit în țară din Franța după o splendidă montare a operei Madama Butterfly la Opera din Dijon. Pot să spun despre aceasta că este una dintre cele mai adorate opere pucciniene de către publicul meloman. Peste tot unde am interpretat rolul lui Suzuki, mai bine zis la Opera din Timișoara, în Franța în 2004-2005, la Viena în repetate rânduri și anul acesta la Madrid, această operă a avut un succes garantat. La fel s-a întâmplat și acum. Am avut o primire excepțională din partea publicului dijonez.

Doresc să mă refer în mod deosebit la regia genialului Jean-François Sivadier, actor și scriitor de teatru. Tocmai sub acest imperiu, al teatrului, spectacolul a fost creat scenic sfidând maniera clasică, conformistă a stilului japonez original. Totul era extrem de expresiv verbal, cuvântul era maniera în care puteam să subliniem fiecare frază muzicală și cred că astfel s-a reușit a se da naștere unui spectacol în care noi, artiștii-actori, eram în primul rând niște maeștri ce jonglau cu o paletă incredibilă de culori și nuanțe vocale. Rareori se văd astfel de spectacole, în care cântăreții sunt actori înainte de toate. Pot spune că regizorul a știut să ne instruiască și să scoată din noi tot ce aveam mai bun din punct de vedere interpretativ.

Dirijorul Pascal Verot a dovedit o extraordinară măiestrie și ne-a ghidat în partea de interpretare vocală. Alături de soliști de talie internațională precum Tatiana Monogarova (Cio-Cio San), Giancarlo Monsalve (Pinkerton), Armando Noguera (Sharpless), am putut să ne bucurăm de o punere în scenă într-adevăr excepțională.


Unde vă vom putea asculta în perioada următoare?

În 24 octombrie 2010 voi interpreta rolul Amneris din Aida la Opera din Timișoara, cu care pe 1 noiembrie plecăm într-un turneu de douăsprezece spectacole în Olanda, apoi în decembrie voi cânta lucrarea Amorul vrăjitor de Manuel de Falla alături de Filarmonica din Sibiu. În ianuarie particip la o nouă producție Trubadurul de Verdi la Teatro de Madrid și tot acolo voi cânta din nou în Madama Butterfly. Iar în lunile februarie și aprilie 2011 voi cânta Carmen la București.

Interviu realizat de Andreea Chiselev