Arhivă : Interviuri Înapoi

Banca Națională a României la aniversară

Publicat: vineri, 3 Septembrie 2010 , ora 14.05

"Săptămâna culturală 2010" este evenimentul organizat, începând din 5 septembrie și până în 10 septembrie, de Banca Națională a României, cu ocazia împlinirii a 130 de ani de existență. Dirijorul Horia Andreescu, pianistul Andrei Licareț, membrii ansamblului RARO, soprana Felicia Filip - iată câteva dintre numele artiștilor invitați în cadrul acestei Săptămâni culturale.

Datorită amabilității domnului Adrian Vasilescu (foto), consilier al guvernatorului Băncii Naționale a României, am aflat mai multe detalii legate de manifestările programate de Banca Națională în anul aniversar 2010.


Domnule Adrian Vasilescu, anul acesta Banca Națională a României aniversează 130 de ani de la înființare. Un moment important pe care instituția a ales să-l marcheze prin derularea unor zile culturale. De ce o sărbătoare artistică?

Nu e o sărbătoare cu preponderență artistică. Este o sărbătoare ce se desfășoară de-a lungul unui an (adică din aprilie, atunci când am sărbătorit ziua Băncii Naționale și în continuare). Au fost organizate serii de manifestări - cele mai multe cu caracter științific: dezbateri, simpozioane, lansări de cărți, lansări de studii, analize care s-au făcut la sediul Băncii Naționale cu invitați din lumea economică, din lumea afacerilor, din lumea academică. Așadar seriile culturale ale Băncii Naționale în acest an aniversar s-au încadrat armonios cu dezbateri și manifestări de esență financiar-bancară.


Să ne oprim acum puțin asupra săptămânii culturale pe care o organizați începând din 5 septembrie. O săptămână ce cuprinde două seri de muzică - una simfonică și cealaltă camerală, o expoziție de fotografie, un spectacol ce îl are ca protagonist pe maestrul Beligan și un altul, de data aceasta coregrafic, realizat de Răzvan Mazilu.

Așa este, dar să nu uităm ziua de sâmbătă, dedicată integral unui simpozion internațional la care participă aproximativ 70 de personalități din lumea largă: guvernatori, vice-guvernatori, șefi de mari instituții financiare din lume, șefi de institute de cercetări, reprezentanții misiunilor FMI, care de-a lungul anilor au verificat activitatea economică a României.

Iată că nu ne depărtăm de spațiul cultural, pentru că dacă, așa cum spunea cândva regretatul Grigore Moisil - "de la limba latină, care era criteriu al culturii generale, s-a ajuns la matematică drept criteriu al culturii generale" - astăzi toată planeta știe că unul dintre criteriile principale ale culturii generale este economia. Și vorbim astăzi despre cultura economică, cultura creditelor, de cultură financiară și de foarte multe activități în care economia intră în spațiul cultural.


Deci sfera culturii generale s-a lărgit. Revenind la săptămâna culturală pe care Banca Națională a României o organizează: ce ne puteți spune despre concertul inaugural?

Acest concert va fi, cred eu, excepțional. Vor fi prezenți în Sala Ateneului Român peste 70 de personalități ale lumii financiare (va fi și președintele României, va fi și președintele Băncii Centrale Europene, domnul Trichet). Va fi un concert de excepție, cu Orchestra Filarmonicii, cu Horia Andreescu la pupitru, cu un tânăr solist remarcabil, aș spune - Andrei Licareț, și cu câteva piese care vor face deliciul nu numai al publicului spectator, ci al întregii țări, deoarece concertul se va transmite în direct la Radio România Muzical și la TVR Cultural. Vor fi piese de George Enescu, dar va fi și "Dunărea albastră" de Johann Strauss-fiul, precum și alte piese românești, printre care "Hora staccato" a lui Grigoraș Dinicu. Aceasta cred că va și încheia concertul. Așa că vă doresc o seară plăcută împreună cu noi, cu Radio România Muzical și TVR Cultural.


Programul este foarte atractiv și aș fi vrut să vă întreb dacă el a fost propus de reprezentanții Băncii sau de artiști?

A fost, ceea ce se numește astăzi în economie, colaborare. Colaborarea care dă substanță oricărei strategii: și managementului și leadership-ului. Astăzi nu mai putem vorbi de economie fără această triadă: management, leadership și colaborare. A fost o strânsă colaborare între noi și Filarmonică, între noi și maestrul Nicolae Licareț, directorul artistic al Filarmonicii.


Interviu realizat de Irina Cristina Vasilescu