Arhivă : Interviuri Înapoi

Violonistul Sherban Lupu despre Festivalul Internațional ''Cetatea muzicală a Brașovului''

Publicat: marți, 17 August 2010 , ora 12.58

Ediția a VIII-a a evenimentului s-a deschis în data de 13 august 2010. Inițiatorul evenimentului, violonistul Sherban Lupu ne-a acordat un scurt interviu cu acest prilej.

Ați ajuns în acest an la cea de-a VIII-a ediție a acestui festival. Care ar fi particularitățile Festivalului „Cetatea muzicală a Brașovului” în anul 2010, punctele sale de atracție?

Într-adevăr, iată-ne ajunși la cea de-a VIII-a ediție, care în acest an este dedicată celor două mari aniversări pe care le celebrează lumea muzicală, adică Robert Schumann și Frédéric Chopin, de la a căror naștere se împlinesc 200 de ani. În consecință, ne-am gândit să organizăm un festival pianistic, care să pună în valoare lucrările celebre ale acestor doi mari compozitori. Avem privilegiul și bucuria să beneficiem de prezența unor pianiști de talie internațională, niște artiști minunați, precum Cordelia Hoefer de la Academia Mozarteum din Salzburg, buna mea prietenă și colaboratoare Ilinca Dumitrescu, Lilien Akopova, o pianistă ucraineană, care chiar de curând, săptămâna trecută a câștigat concursul Vianna da Motta de la Lisabona și Henri Bonamy din Franța. Iată patru pianiști care sunt într-adevăr minunați. În afara repertoriului pianistic vom avea și alte lucrări camerale. De exemplu, avem o seară specială duminică, 15 august, la Biserica Romano-Catolică, unde va evolua soprana Georgeta Stoleriu, care în această zi spirituală va interpreta arii acompaniată la orgă de Paul Cristian. Eu voi interpreta lucrări de mare virtuozitate ale secolului XIX, în special lucrările lui Ernst, urmașul lui Paganini. Nu în ultimul rând ne bucurăm că o avem printre noi pe violonista americană Jennifer Curtis, o mare iubitoare a muzicii enesciene, care va interpreta atât lucrări de Enescu dar și lucrări de virtuozitate pentru vioară solo, pe lângă cele camerale. Mai avem de asemenea alături de noi doi muzicieni deosebit de talentați, Goetz Teutsch din Germania, care timp de decenii a fost prim-violoncelist al Orchestrei Filarmonicii din Berlin și Daniel Rubenstein, violistul din Belgia, care ne-a delectat cu talentul său și în ediția trecută. Vom mai prezenta în premieră Poemul pentru vioară și pian de Andrei Tănăsescu, pe care-l voi interpreta împreună cu compozitorul. Așadar o largă gamă și varietate de lucrări, în special însă axate pe celebrarea celor doi mari compozitori, Schumann și Chopin.

Cum considerați că a evoluat acest festival de la începutul său și până în prezent?

Consider că festivalul și-a menținut în primul rând un înalt standard artistic. Am avut ca invitați 20-30 de artiști din toate colțurile lumii, din Japonia, Statele Unite ale Americii, din toată Europa. Cu toții au împărtășit talentul lor cu publicul brașovean. În fiecare ediție am avut câte o temă importantă, să nu uităm că am avut și seri de jazz, de folclor, de poezie sau de operă. În acest an, din cauza constrângerilor bugetare, Fundația Sherban Lupu se ocupă în întregime de finanțarea acestui festival și am fost nevoiți să mai restrângem astfel de evenimente extra-muzicale. În orice caz, festivalul are un public din ce în ce mai numeros, chiar și din rândul tinerilor și al turiștilor și este așteptat cu un interes mereu crescând, atât de către public, cât și de iubitorii de muzică. Eu cred că acest festival a crescut, iată suntem la cea de-a VIII-a ediție și a devenit deja o tradiție esențială a vieții culturale brașovene.
Interviu realizat de Ioana Marghita