Arhivă : Interviuri Înapoi

Marin Cazacu despre Festivalul Enescu și muzica lumii 2010

Publicat: marți, 10 August 2010 , ora 11.14
Cea de-a XI-a ediție a Festivalului internațional "Enescu și muzica lumii" a debutat vineri, 7 august 2010, la Sinaia. Cele 18 concerte și recitaluri ale ediției din acest an, cea mai amplă de până acum, se vor desfășura de-a lungul a treisprezece zile în Sinaia, Bușteni, Predeal, Câmpina și București. Mai multe informații am aflat dintr-un interviu cu violoncelistul Marin Cazacu, director artistic al Festivalului.


Se împlinesc deja unsprezece ani de la înființarea Festivalului Internațional "Enescu și muzica lumii". Care sunt noutățile acestei ediții?

Această ediție este dedicată aproape în totalitate tinerilor, pentru că prezența lor este atât de impresionantă, dacă stăm să ne gândim că avem două orchestre de tineret care însumează 125 de membri, majoritatea tineri între 14-27 de ani. Sunt invitate și formații camerale alcătuite din tineri muzicieni. Bineînțeles că alături de aceștia sunt prezenți câțiva maeștri care aduc acel plus de măiestrie necesar unui festival și care se va îmbina, cred eu, într-un mod fericit, cu entuziasmul acestor tineri. Este vorba de maeștrii Valentin Gheorghiu, Horia Andreescu și Cristian Mandeal, de artiștii profesori invitați să pregătească orchestrele de tineret din Germania, Elveția, Spania și România: Bogdan Zvorișteanu, Marius Nichiteanu, Cristian Ifrim, pianista Maruxa Llorente, Steluța Radu și mulți alții.


Ce ne puteți spune despre orchestra "Simfonietta junior"?

Noutatea acestei ediții este înființarea acestei orchestre mai tinere - pentru că este cea mai tânără orchestră la nivel național - alcătuită din tineri între 14-19 ani selectați din toată România. Simfonietta Junior își face debutul la această ediție a festivalului și este pregătită de maestrul Horia Andreescu. Programul pregătit este atât de ambițios încât va fi o provocare pentru cei care vor veni să-i asculte.


La fel la în fiecare an, marcați aniversarea compozitorului George Enescu printr-un eveniment special. Ce ați pregătit pentru concertul din data de 19 august?

Trebuie să spun că numele Enescu și muzica lumii de aici a pornit, pentru că data nașterii marelui nostru compozitor nu era până acum atât de bine prezentată în programele noastre. Fiind în mijlocul verii, orchestrele și mai ales instituțiile muzicale românești erau în vacanță. Acest festival leagă numele lui Enescu în special de Sinaia, pentru că acolo are o casă cu totul deosebită și prezența orchestrei în seara omagială George Enescu nu este întâmplătoare. În ziua de 19 august avem două concerte: unul la ora 17.00, în care vor fi interpretate cele mai cunoscute piese din repertoriul instrumental de George Enescu pentru trompetă, flaut, violă, vioară, violoncel, iar la ora 19.00, Orchestra Română de Tineret va interpreta lucrări celebre de Richard Wagner, Richard Strauss și Piotr Ilici Ceaikovski (n.r. Concertul din 19 august, susținut de Orchestra Română de Tineret, va fi înregistrat de Radio România Muzical și difuzat către Uniunea Europeană de Radio în cadrul "Stagiunii de vară Euroradio 2010").


Interviu de Andreea Chiselev