Arhivă : Interviuri Înapoi

Festivalul „Diletto Musicale” de la Prejmer

Publicat: vineri, 30 Iulie 2010 , ora 15.36

Cea de-a 12-a ediție a Festivalului „Diletto Musicale” începe în data de 1 august 2010. Cu acest prilej am stat de vorbă cu coordonatorul acestei serii de evenimente, domnul Steffen Schlandt.

Care sunt caracteristicile Festivalului de vară „Diletto Musicale”?

Este cea de-a 12-a ediție a Festivalului „Diletto Musicale” de la Prejmer. Este un concept prin care încercăm să facem muzică clasică de calitate într-un spațiu deosebit, sacral, cum este Cetatea fortificată de la Prejmer și totodată de a putea avea diferite formații și un repertoriu foarte variat care să atragă mereu publicul. Avem un public care vine mai ales din alte orașe, așadar nu neapărat populația localității Prejmer și avem de foarte multe ori turiști care vin din Brașov sau din alte județe și chiar turiști străini care vin la aceste concerte.

Ce artiști vor fi prezenți în cadrul acestui festival?

Invitații sunt Cvartetul „Gaudeamus” împreună cu Corul de Tineret „Bach” al Bisericii Negre, care vor evolua în primul concert. Apoi va veni Cvartetul Brașovia, un grup format în anul 2009 și specializat pe muzica veche, muzica barocă. După ei va veni un grup din Sibiu, „Cantate Domino” și în penultima duminică vor veni doi chitariști din București, care au mai fost la acest festival acum doi ani și au lăsat o impresie foarte bună. Festivalul se va încheia cu un grup din Italia, orgă și saxofon, o combinație mai neobișnuită. Acest grup evoluează de mai mulți ani și are succese în această formulă și suntem foarte curioși ce repertoriu vor aborda.

Ce vă propuneți pentru concertul din prima seară?

Deschidem acest festival sub auspiciile compozitorilor sărbătoriți în acest an, Luigi Cherubini și Robert Schumann. De asemenea, tot sub semn aniversar stă și Missa de Claudio Monteverdi din care o să interpretăm trei părți. Această lucrare a fost scrisă în anul 1610, așadar sărbătorește dacă putem spune așa 400 de ani. Am dorit să omagiem acești compozitori și lucrările lor. În concertul de deschidere am mai inclus fragmente din Missa în Re major, cu orgă mare, de Antonin Dvorak. Dorim să deschidem acest festival cu un program cât mai variat, care să bucure publicul.

Știu că poate e puțin cam devreme, dar vă gândiți deja la ediția următoare?

Gândurile merg tot timpul înainte. Noi dorim ca în fiecare an să invităm cel puțin un grup sau grupuri care n-au mai fost la acest festival și de multe ori chiar avem noroc, când un ansamblu bun din România sau din străinătate se oferă să cânte la Prejmer. Primim diferite propuneri din partea grupurilor muzicale, iar noi le alegem pe cele mai bune. De multe ori am avut surprize foarte plăcute cu grupuri pe care nu le cunoșteam deloc și a căror evoluție a fost deosebit de apreciată. La fel s-a întâmplat și în cazul grupului din Italia din acest an – ei și-au manifestat dorința să vină și i-am inclus în festival. Pentru anul viitor ne gândim deja la unele ansambluri, dar acestea sunt sub semnul surprizei.
Interviu realizat de Ioana Marghita