Arhivă : Interviuri Înapoi

Cvartetul Ad Libitum la Seratele muzicale de la Ateneul Român

Publicat: vineri, 23 Iulie 2010 , ora 15.33

Al doilea recital cameral din cadrul Seratelor muzicale în București organizate de Asociația Lanto Arte a avut loc în data de 21 iulie 2010 la Ateneul Român și i-a adus în fața publicului din capitală pe cei patru muzicieni care formează Cvartetul "Ad Libitum". În program: Cvartetul "Disonanțele" de Mozart, Quartettsatz de Franz Schubert, Serenada de Haydn, "Crizanteme" de Puccini, Moment muzical de Schubert, Adagietto de Mahler, Dans țărănesc de Dumitrescu și Humoresca de Dvorak. Am profitat de acest prilej pentru a-i solicita violonistului Șerban Mereuță, unul dintre membrii Cvartetului "Ad Libitum" un scurt interviu.

Am observat că ați pregătit pentru recitalul dumneavoastră un program foarte variat. A fost alcătuit în funcție de anumite considerente?

Singurul considerent pe care l-am avut în vedere a fost acela că fiind vară și în general publicul Filarmonicii este în vacanță am considerat că ar fi potrivit să facem un program divers, program care altfel ar fi greu de ascultat. În general, lucrările din partea a doua le cântăm ca bisuri la concertele noastre. Ne-am gândit că n-ar fi rău să le înmănunchem și să le oferim ca un calup în partea a doua a unui concert, aceasta fiind o ocazie foarte bună pentru o astfel de inițiativă.

Cum priviți ideea organizării unor festivaluri de vară în general în România?

Eu cred că este o idee generoasă și lăudabilă pentru că altfel, după cum știți și dumneavoastră foarte bine, viața muzicală încetează pentru două luni de zile, nu numai în București, ci în toată țara, acolo unde există filarmonici care intră în vacanța de vară. Cred că publicul își dorește să mai aibă parte de manifestări muzicale, iar referindu-ne strict la acest festival, acestea sunt de cea mai bună calitate.


Există și la Iași proiecte asemănătoare?

Nu, deocamdată nu s-au luat asemenea hotărâri care presupun totuși un efort foarte mare, din toate punctele de vedere dar nu mă îndoiesc că vor exista idei în următoarea perioadă.

Publicul bucureștean are ocazia să vă asculte destul de rar. Care ar fi explicația?

Este greu să vă dau o explicație fără să devin puțin acid. Am să-i las pe cei care citesc poate acest interviu să înțeleagă despre ce este vorba și poate pe organizatorii de concerte să-și facă poate mai bine datoria pe viitor.

Unde mai poate fi ascultat Cvartetul "Ad Libitum" în viitor?

Întâi de toate la Iași, unde suntem cvartetul Filarmonicii și apoi în Olanda, Franța, Germania, Belgia... cam peste tot în Europa.

Interviu realizat de Ioana Marghita