Arhivă : Interviuri Înapoi

Vernisajul expoziției “George Enescu și partenerii săi străini”

Publicat: joi, 6 Mai 2010 , ora 15.53

Pe 5 mai 2010, la o zi după ce s-au împlinit 55 de ani de când s-a stins din viață George Enescu, muzeul ce îi poartă numele a inaugurat o nouă expoziție inclusă în seria de acțiuni dedicate diferitelor fațete ale activității muzicianului român. Intitulată "George Enescu și partenerii săi străini", inițiativa continuă tema expoziției anterioare, consacrată compozitorului și partenerilor săi români.

Mai multe detalii am aflat de la Laura Manolache, Directoarea Muzeului Național "George Enescu".


Muzeul Național "George Enecu" a deschis o nouă expoziție dedicată compozitorului român, intitulată George Enescu și partenerii săi străini. Ce presupune acest demers?

În contextul omagial pe care îl prilejuiește începutul lunii mai, ne-am gândit să reamintim în câteva linii de forță anvergura europeană, internațională, a lui George Enescu, prin plasarea sa alături de marii muzicieni ai secolului XX cu care acesta a colaborat: de la parteneri francezi, italieni, colaboratori germani de talia lui Richard Strauss și compozitori din Statele Unite ale Americii, precum Igor Stravinski, o pleiadă de muzicieni de prim rang i-au stat alături. Sunt documente în parte inedite, selectate din arhiva Muzeului Național "George Enescu", dar și din Biblioteca Academiei Române, sunt de asemenea documente - extrase de colaboratoarea noastră, Georgeta Băcioiu - pe care muzeograful Cristina Andrei le-a selectat și reunit; totodată, trebuie să menționez participarea de excepție a graficianului Aurelian Popovici.


În ce sens completează această inițiativă expoziția precedentă, Enescu și partenerii săi români?

Dorim ca prin asemenea expoziții să putem configura pe deplin anvergura și complexitatea personalității lui George Enescu. Printre proiectele viitoare se vor număra expoziții consacrate pianistului Enescu, dirijorului Enescu - deci, vom organiza expoziții pentru fiecare dintre aceste domenii unde maestrul a excelat, pentru ca apoi să reunim întreg materialul documentar și să putem prezenta într-o sinteză convingătoare această personalitate de excepție.


Vă rugăm să ne dezvăluiți câteva dintre proiectele viitoare.

Următoarea expoziție va fi despre Societatea Compozitorilor Români, iar pentru anul viitor avem în plan - în contextul împlinirii a 75 de ani de la premiera operei Oedip pe scena pariziană a Operei "Garnier"- să expunem o parte din materialele expoziției dedicate aniversării acestui eveniment și în alte centre europene și americane unde George Enescu a concertat, în instituții cu care dorim să stabilim parteneriate; avem deja colaborări cu Societatea "Enescu" din Heidelberg și cu Institutul Cultural Român de la Berlin.


Interviu realizat de Alexandra Cebuc