Arhivă : Interviuri Înapoi

Essen, capitală culturală europeană în 2010

Publicat: joi, 4 Martie 2010 , ora 16.16
În 2010, Essen este alături de Pécs și Istanbul una dintre cele trei capitale culturale europene. Cu acest prilej, am stat de vorbă cu domnul Steven Sloane, directorul artistic al programului "Essen, Capitală culturală europeană 2010".


Am căutat pe site-ul dedicat orașului Essen în ipostază de capitală culturală europeană evenimentele muzicale organizate cu această ocazie. Am descoperit că ați pregătit o serie de proiecte muzicale, toate extrem de interesante. V-aș ruga, pentru ascultătorii noștri, să ne vorbiți despre fiecare proiect în parte.

În primul rând mă bucur foarte mult că pot să vă vorbesc. Sunt mereu încântat să împărtășesc bucuria muzicii din programul nostru cu restul Europei. Responsabilitatea mea ține de artele interpretative, în care intră dansul, teatrul și muzica. Bineînțeles însă că acum vom vorbi doar despre muzică. Planificăm diferite proiecte, dar majoritatea se învârt în jurul a două teme importante. Una dintre ele este legată de voce.

Avem un proiect intitulat "!Sing" (!Cântă), un fel de uriaș proiect umbrelă prin care-i invităm practic pe toți locuitorii din regiunea noastră să cânte. În viziunea mea, cântatul este probabil una dintre formele primare de exprimare umană pe care le avem și când am ocupat această poziție am căutat să găsesc acele elemente care alcătuiesc un numitor comun și prin care toți oamenii din locul acesta să se poată manifesta. Asta pentru că interesul meu nu a fost acela de a avea o contribuție pasivă în calitate de capitală culturală, ci am dorit și încercăm să implicăm activ fiecare persoană din regiune. Și astfel am ajuns la cântat. Un alt motiv pentru care m-am gândit la acest proiect a fost legat de tradiția corală care există aici. Avem o incredibilă bogăție a grupurilor corale, peste 3300, și am încercat să găsesc o cale de a le pune în legătură unele cu altele și de a construi structuri în cadrul cărora să poată participa.

Sub această umbrelă avem mai multe proiecte, ca de exemplu cel numit "Musica enchiriadis" care se ocupă cu documente vechi găsite aici, în zona Essen-ului, cu primele notații polifonice din jurul anului 900, avem o nouă academie internațională de dirijat pentru muzica vocală, avem, de asemenea, un proiect educațional cu Academia corală din Dortmund și un alt proiect intitulat "Un instrument pentru fiecare copil", deci încercăm să aducem în prim-plan ideea de cântec din mai multe perspective, inclusiv cea educațională. Avem programată în data de 12 septembrie 2010 interpretarea Simfoniei a opta de Mahler, "a celor o mie", sărbătorind împlinirea a 100 de ani de la premiera acestei lucrări în München, și cu această ocazie se vor reuni reprezentanții a șase orchestre din regiune și ale corurilor profesioniste de operă, deci în jur de 1200 - 1600 de participanți pentru această reprezentație ce îl va avea la pupitrul dirijoral pe Lorin Maazel.

Probabil că cel mai important punct al proiectului "!Sing" este evenimentul programat pentru data de 5 iunie 2010, când am stabilit un fel de sărbătoare numită "Ziua cântecului". Atunci, toate cele 53 de comunități ale regiunii Ruhr se vor reuni și vor cânta pe parcursul zilei. Totul se va termina cu un fel de spectacol concert organizat pe stadionul de fotbal unde vom avea un cor pe patru voci format din 6500 de persoane, așa că abia așteptăm acest eveniment.

Celălalt proiect major al nostru este cu și despre compozitorul Hans Werner Henze, în opinia mea una dintre cele mai importante figuri ale muzicii contemporane. Am imaginat un proiect care va include peste 40 parteneri din aria noastră. Vă puteți imagina, toate instituțiile simfonice, de operă, ansamblurile de muzică de cameră, chiar și instituțiile cinematografice vor prezenta muzica lui Henze, peste 60 de lucrări de-ale lui, dar nu este vorba doar despre muzica sa, ci și despre influența sa asupra lungii liste de compozitori, care fie au studiat cu el, fie au fost influențați de el. Vom avea peste 200 de concerte în 2010, vă puteți imagina, aproape zilnic câte un concert cu muzica lui Hans Werner Henze.


Va compune Hans Werner Henze ceva pentru această ocazie?

Da, sunt foarte mândru că am reușit să-l convingem să scrie o nouă operă. Se numește Gisela or The Strange and Memorable Ways of Good Fortune, un titlu foarte interesant. Este nu numai o lucrare destinată tinerilor, ci chiar cu tineri ca interpreți. Avem trei grupuri de tineri interpreți din zona noastră care vor fi implicați în această nouă producție, unul de la Academia corală din Dortmund, altul din cadrul Departamentului de Dans și Pantomimă al Școlii populare de artă din Essen și un nou ansamblu destinat muzicii contemporane alcătuit din tineri muzicieni din Köln. Această lucrare va fi interpretată în cadrul Festivalului trienal "Ruhr" din septembrie și octombrie 2010.


Care sunt în opinia dumneavoastră elementele de atracție ale acestui program, evenimentele ce nu trebuie ratate.

Este atât de greu de spus, fiindcă avem atât de multe. Avem în jur de 300 de evenimente planificate în acest an în Essen. Dacă ar trebui să aleg, să spun care este proiectul meu favorit, în paranteză fie spus, am avut privilegiul ca în ultimii trei ani să pot derula numai proiectele mele preferate (râde), sunt foarte atașat de toate și îmi este greu să spun că unul este mai important decât altul. Din punctul meu de vedere, toată ideea din jurul conceptului de capitală culturală ține de durabilitate.

Ceea ce m-a interesat și mă interesează încă este nu numai ceea ce se întâmplă în 2010, ci ce se va întâmpla și după 2010. În ce mod putem construi noi infrastructuri, căi de comunicare în ansamblul zonei, astfel încât, după 2010, să nu ne redefinim zona doar din exterior, ci mai ales din interior. Știu că în perioada în care am locuit în Bochum, de multe ori, noi ca și comunitate, lucram mai degrabă izolați. Așa că interesul meu este să aduc toate aceste comunități mai aproape una de cealaltă, pentru a dezvolta imaginea unei metropole unitare.


Pécs și Istanbul sunt de asemenea în acest an capitale culturale europene. Organizați ceva în colaborare?

Da, avem destul de multe activități organizate, mai numeroase cu Istanbulul decât cu orașul Pécs și acest lucru ține de faptul că unul dintre colegii mei care se ocupă de activitățile inter-culturale are o descendență turcă la origine. De asemenea, avem o numeroasă comunitate turcă în regiunea Ruhr, așa că au fost organizate destul de multe evenimente. În primul rând realizăm un proiect mare cu Casa de Concerte din Dortmund despre compozitorul și pianistul Fazil Fay. Suntem foarte încântați de acest proiect, pentru că Fazil Fay este un mare talent din Turcia.

De asemenea, pentru ziua Cântecului, evenimentul despre care am vorbit puțin mai devreme, în concertul care va avea loc pe stadionul din Essen sunt invitate un cor din Pécs și un cor din Istanbul, care nu vor figura doar în ansamblul general, ci vor și cânta, fiecare în parte, în fața întregului stadion. Așteptăm cu nerăbdare acest eveniment. În afară de asta mai avem multe proiecte comune din domeniul teatrului și al dansului, așa că putem spune că avem o colaborare destul de extinsă.


Interviu realizat de Ioana Marghita