Arhivă : Interviuri Înapoi

Interviu cu coregrafa Mary Collins

Publicat: joi, 15 Octombrie 2009 , ora 14.19
Unanim apreciata ca regizoare, coregrafa, profesoara si dansatoare, Mary Collins este din nou în România. Dupa sustinerea primului sau spectacol în tara noastra, în 2005, a revenit anual pentru a colabora cu Festivalurile de Muzica Veche de la Bucuresti si Miercurea Ciuc, precum si în cadrul altor manifestari apartinând domeniului artistic al dansului.

Fundatia "Calea Victoriei" a organizat pe 14 si 15 octombrie 2009 doua ateliere de dans renascentist si baroc, sustinute de coregrafa britanica. Plina de energie si umor, aceasta a prezentat în prima seara dansurile de la Curtile Regale ale secolelor al XV-lea si al XVI-lea. Pornind de la pasi simpli si alaturând fiecarei miscari istoricul acesteia, Mary Collins ne-a învatat în primul curs pavana sau gagliarda, urmând ca în cea de-a doua seara sa cunoastem menuetul, allemanda sau bourée-ul.

Am încercat sa ne transpunem pe durata cursului într-o lume nobiliara, am vazut costumele, obiceiurile epocii, apoi evolutia acestora de-a lungul secolelor si pâna în zilele noastre. Atmosfera a fost una destinsa, iar participantii au apreciat în final eleganta profesoarei. În cadrul celei de-a IV-a editii a Festivalului de Muzica Veche, Mary Collins poate fi urmarita alaturi de Steven Player si formatia "Gli studiosi di Sebastiano" din Bucuresti, pe 18 octombrie 2009 la Galeriile de Arta Dalles, începând cu ora 19.00.

Înainte de începerea primului curs de dans, artista ne-a acordat un interviu:


Ati venit în România în fiecare an începând cu 2005. Care au fost experientele dumneavoastra în tara noastra?

Îmi place sa lucrez aici. Atunci când am venit, nu stiam pe nimeni care sa lucreze în domeniul meu, adica în explorarea si prezentarea repertoriului de muzica veche. Dupa ce am venit aici de câteva ori, am început sa descopar activitatile ce aveau loc în întreaga tara. Am fost norocoasa sa întâlnesc oameni cheie, am început colaborarea cu Universitatea de Muzica de aici si câtiva oameni ce lucreaza la Cluj si am participat la Festivalul de la Miercurea Ciuc. Asa am aflat ca exista mult interes aici. Mi-a placut cu adevarat si a fost interesant sa urmaresc dezvoltarea Festivalul de Muzica Veche de la Bucuresti, la care voi participa si în acest an.


Ce ne puteti spune despre proiectul Fundatiei "Calea Victoriei" si ati pregatit pentru cele doua zile de atelier?

Este de fapt un vis pe care l-am avut de mult timp, ca rezultat al unor concerte si cursuri la universitati. Foarte multi oameni au vrut sa învete repertoriul care exista, de la dansurile de curte la cele obisnuite din perioada Renasterii si Barocului. Dansul baroc este deosebit de interesant pentru ca a condus la ceea ce se numeste astazi astazi baletul clasic, desi a fost ceva mai accesibil, fiind practicat de catre Ludovic al XIV-lea si membrii Curtii sale si devenind astfel celebru.

Prin aceste cursuri oferim o prima mostra a ceea ce vom realiza în deschiderea Festivalului de Muzica Veche de la Bucuresti. Concertul cuprinde muzica si dans din zona Spaniei. Ceea este interesant este ca vom lua ca punct central dansul Follia, dupa care foarte multi compozitori au scris variatiuni. Vom arata ceea ce se întâmpla în Spania la sfârsitul Renasterii, cum s-a realizat îmbinarea cu Barocul si evolutia Folliei, de la origine pâna la prelucrarile foarte cunoscute, cum ar fi cele de Corelli sau Bach.
Interviu realizat de Andreea Chiselev