Agenda de concert Înapoi

Zilele Jazzului Maghiar la București, ediția a 4-a

Publicat: luni, 26 Septembrie 2022 , ora 13.04

În zilele de 28, 29 și 30 septembrie 2022 Institutul Liszt - Centrul Cultural Maghiar București invită iubitorii de jazz la Zilele Jazzului Maghiar la București, în cadrul festivalului vor urca pe diferite scene unii dintre cei mai faimoși jazziști contemporani din Ungaria, dar și câțiva invitați din România.

Prima ediție a acestui festival a avut loc în octombrie 2019 și de atunci în fiecare toamnă figurează în programul edițiilor nume grele ale jazzului maghiar, dar și tineri muzicieni ce au obținut reale succese pe plan internațional. Și, nu în ultimul rând, Zilele Jazzului Maghiar la București oferă șansa de a evolua în capitala României și unor jazziști transilvăneni care performează pe scenele jazzului mondial.

Astfel, ediția din acest an se desfășoară după următorul program:

Miercuri, 28 septembrie 2022, începând cu ora 16:00 Gyárfás István, un chitarist deja binecunoscut și apreciat de publicul din România, va susține, alături de fiul său, Gyárfás Attila, profesor de percuție la catedra de jazz a Universității de Muzică 'Liszt Ferenc' din Budapesta, un workshop, la care îi așteptăm pe toți cei ce doresc să pătrundă în tainele jazzului, indiferent dacă sunt muzicieni sau nu. Și, ca de obicei, participanții sunt așteptați cu instrumentele lor muzicale, pentru ca la sfârșitul workshopului să-și poată prezenta roadele muncii lor. Workshopul va avea loc la Universitatea Națională de Muzică București, Sala Auditorium (str. Știrbei Vodă nr. 33).

În aceeași seară,28 septembrie, și în aceeași locație, UNMB, Sala Auditorium, începând cu ora 19:00 Gyárfás István și Gyárfás Attila vor evolua în cadrul unui cvartet inedit, în care li se alătură basistul Johnny Bota, membru al renumitei formații Bega Blues Band, organizator al mai multor festivaluri de jazz și blues din România, și fiul său, violonistul și violistul Sascha Bota, un tânăr muzician care trăiește la Londra, fiind la deopotrivă apreciat ca solist violist al unor orchestre renumite de muzică clasică, precum și ca interpret de jazz.

În seara de 29 septembrie la ora 19:00 Green Hours Jazz Cafe (Calea Victoriei 120) găzduiește concertul Perspectives Project adus în fața publicului de un trio condus de chitaristul Bende Zsolt, născut în Târgu Mureș. Muzicianul care a studiat la Berklee College of Music din Boston este o personalitate determinantă a vieții jazzistice din Ungaria și îi are ca parteneri pe Arnie Somogyi, unul dintre cei mai de succes contrabasiști din Marea Britanie, care a participat la înregistrarea a peste 60 de albume și a cărui piese figurează în coloanele sonore ale unor pelicule precum "The Talented Mr Ripley" sau "An Education", respectiv la tobe pe talentatul muzician Tálas Áron, pe care anul trecut l-ați putut asculta în calitate de pianist.

Ediția din acest an a Zilelor Jazzului Maghiar la București se încheie vineri, 30 septembrie ora 19:00 la Institutul Liszt - Centrul Cultural Maghiar București (str. Gina Patrichi nr. 8) cu un concert klezmer-jazz al trupei Nigun - Párniczky András la chitară, Bede Péter la saxofon, taragot, Ajtai Péter la contrabas, Baló István la percuție - singura formație de jazz din Europa a cărui muzică își are originile în muzica evreiască din Europa Centrală și de Est.

Intrarea este liberă, cu excepția concertului de la Green Hours Jazz Cafe.