Evenimentele săptămânii Înapoi

Ultimul recital al pianistului Christian Zacharias – la Radio România Muzical

Publicat: vineri, 2 Septembrie 2022 , ora 15.33

Un înțelept al muzicii, Christian Zacharias este muzicianul carismatic care a încântat de-a lungul timpului și publicul românesc prin aparițiile sale pe scenele Capitalei. De altfel, în prezent, Christian Zacharias este Director de onoare al Filarmonicii "George Enescu" din București. Un pianist remarcabil, muzician complex ce derulează și o strălucită carieră dirijorală. Un artist versatil, deosebit de expresiv, cu un stil unic, care ne impresionează prin profunzimea gândirii sale muzicale.

Recitalurile susținute de Christian Zacharias sunt o raritate în zilele noastre, dar ne-am bucurat ori de câte ori am avut ocazia să-l ascultăm în această ipostază. Joi seară vom fi martorii ultimului său recital - Christian Zacharias susține în acest an, pentru ultima dată, o serie de recitaluri, iar cel din 8 septembrie de la sala de concerte a Fundației "Pierre Gianadda" din Martigny (Elveția) va fi preluat de EBU, Radio România Muzical fiind unicul post din rețeaua EBU care îl va transmite în direct. O serie ce a debutat în 3 iulie în Marea Britanie și a continuat în Austria și Elveția; după recitalul de joi, vor urma încă cinci serate muzicale ce vor avea loc în Germania, Franța și Spania.

Între timp, Christian Zacharias este și protagonistul unei serii de concerte pe care le derulează în Franța în calitate de dirijor și pianist concertist al Orchestrei Naționale a regiunii Auvergne (Franța), din program făcând parte și Simfonia "Despărțirea" de Haydn, ceea ce ne poate induce ideea că muzicianul va renunța, într-un viitor apropiat, la orice alt gen de activitate interpretativă.

Revenind la recitalul de joi seară, vă mai spun că vom avea privilegiul să-l ascultăm pe Christian Zacharias interpretând două partituri de factură romantică: Ciclul op. 37b "Anotimpurile" de Piotr Ilici Ceaikovski și Sonata D 894 în Sol major de Franz Schubert.

Așadar, vă aștept joi 8 septembrie, de la ora 21.00, în cadrul emisiunii Scena europeană, să fim părtașii unui moment istoric - ultimul recital al pianistului Christian Zacharias - transmis în direct de la sala de concerte a Fundației "Pierre Gianadda" din Martigny.

Florica Jalbă