Agenda de concert Înapoi

Singurul eveniment de muzică clasică din România care are loc în întuneric deplin, UNSEEN.CONCERT IN THE DARK, începe pe 9 octombrie

Publicat: vineri, 8 Octombrie 2021 , ora 11.17

Doi dintre cei mai iubiți artiști de muzică de cameră ai momentului, violoncelistul de origine rusă Makcim Fernandez Samodaiev și pianista Monica Florescu , ambii artiști concertiști ai Filarmonicii de Stat Sibiu și fondatori ai cunoscutei stagiuni camerale Florescu-Fernandez & Friends <https://www.facebook.com/florescufernandez/> vin la UNSEEN.CONCERT IN THE DARK <https://www.facebook.com/unseenconcertinthedark> pentru a susține un recital extraordinar dedicat persoanelor nevăzătoare, organizat în parteneriat cu Asociația Nevăzătorilor din Brașov și Centrul Multicultural al Universității Transilvania Brașov.

Aflat la cea de-a doua ediție, UNSEEN.CONCERT IN THE DARK, singurul eveniment de muzică clasică din România care are loc în întuneric deplin, aduce publicului larg, precum și publicului format din persoane nevăzătoare o serie recitaluri de muzică clasică alături de demersuri unice de tip performance și instalație . Publicul se va putea bucura de experiența UNSEEN pe parcursul lunilor octombrie și noiembrie în Brașov, Târgu-Mureș și Timișoara.

Luminile se sting, iar sunetul rămâne singura conexiune între artist și spectator - este provocarea pe care UNSEEN.CONCERT IN THE DARK o lansează!

UNSEEN. CONCERT IN THE DARK debutează pe 9 octombrie, de la ora 19.00, la Centrul Multicultural al Universității Transilvania Brașov cu un recital-simbol, dedicat exclusiv persoanelor nevăzătoare și organizat în parteneriat cu Asociația Nevăzătorilor din Brașov <https://nevazatoribrasov.ro/>. Violoncelistul Makcim Fernandez Samodaiev și pianista Monica Florescu vor interpreta un program cu lucrări precum Suita nr. 1 pentru violoncel solo în Sol Major de J. S. Bach, patru sonate pentru pian de D. Scarlatti , Improvizație pe temă de simfonie de A. Vivaldi, Oglinzi în oglinzi de A. Pärt și Siciliana de Maria Theresia von Paradis. " Deschidem această ediție a evenimentului cu un recital dedicat persoanelor nevăzătoare. Faptul că stingem lumina este un gest simbolic la care recurgem ca să fim cu toții la unison, atât publicul nevăzător, cât și noi, artiștii și organizatorii evenimentului, pentru a ne bucura împreună. Muzica va fi liantul dintre noi, dar și punctul de plecare pentru o discuție cu publicul și artiștii de după concert, prin care dorim să descoperim și să aducem la lumină poveștile persoanelor nevăzătoare, cum experimentează și simt lumea, cum își formează amintiri, ce și cum își imaginează în timp ce ascultă muzică și multe alte experiențe pe care probabil că nu ni le-am imaginat vreodată și despre care cred că pot fi o sursă de inspirație pentru mulți dintre noi. Mai departe, dorim să împărtășim poveștile culese și cu publicul concertelor următoare. Conceptul UNSEEN invită la o experiență imersivă, în care luminile se sting, pentru a aprinde imaginația și a implica publicul într-o călătorie introspectivă, pe calea muzicii clasice. Întunericul amplifică experiența de ascultare, atenția este decuplată de la ecrane și tehnologie, fiind îndreptată integral către sunet. ", povestește Cristina Bobe , autor al conceptului UNSEEN.

" Pentru noi, ca interpreți, este pentru prima dată când susținem un recital în întuneric, ceea ce cu siguranță este o provocare din punct de vedere tehnic, dar și emoțional. UNSEEN este un proiect unic în România, iar ceea ce ni se pare cel mai interesant este faptul că se adresează ascultătorilor prin mijlocul cel mai direct, adică prin sunet ", au declarat pentru presă violoncelistul Makcim Fernandez Samodaiev și pianista Monica Florescu .

" Ne bucurăm că această ediție debutează cu un concert dedicat nevăzătorilor brașoveni și apreciem deopotrivă conceptul UNSEEN deoarece acesta oferă persoanelor fără probleme de vedere posibilitatea de a experimenta pentru o perioadă situația celor cu dizabilități vizuale și astfel, contribuie la înțelegerea mai bine a nevoilor acestora " , a declarat Virgil Lazăr , Vicepreședinte și Purtător de cuvânt al Asociației Nevăzătorilor Brașov . Despre UNSEEN.CONCERT IN THE DARK

UNSEEN. CONCERT IN THE DARK a debutat ca eveniment în anul 2019, cu o serie de recitaluri pe muzică de Bach susținute de violonistul Valentin Șerban , laureat al Concursului Internațional George Enescu , bucurându-se de un succes extraordinar. Concertele în întuneric au început din spațiul galeriei Artera (București), au călătorit în alte 11 spații alternative din România (Mina Petrila, Muzeul Mamei, Spitalul de Psihiatrie Căpâlnaș, biserici fortificate din Roșia Montană, Cinșor, Peșteana, o șură din satul Șomartin etc.) și s-au încheiat cu un recital extraordinar la Filarmonica de Stat Sibiu, recital care a atins un număr record de spectatori pentru un concert cameral, cu peste 500 de bilete sold-out cu o lună înainte de concert.