Agenda de concert Înapoi

Primul concert al unei orchestre din România în realitate virtuală - Romanian Chamber Orchestra alături de maestrul Cristian Măcelaru

Publicat: vineri, 8 Octombrie 2021 , ora 14.10

Romanian Chamber Orchestra a dovedit din nou, în 2021, valențele inovative ale activității sale, fiind prima orchestră din România care a fost înregistrată video, folosindu-se patru camere de 360 de grade, la o rezoluție de 5.7K, oferind astfel o experiență nemaiîntâlnită până acum de public. Bogdan Runceanu de la VR Media, cel care a realizat înregistrarea, consideră că: "Într-o sală recunoscută pentru acustica sa, tehnologia facilitează participarea virtuală a publicului, oferindu-i ocazia să admire din perspective unice măiestria artistică a unei orchestre de excepție."

În acest weekend, în zilele de sâmbătă - 9 Octombrie și duminică - 10 Octombrie, la ora 20:00, pe pagina de Facebook a Romanian Chamber Orchestra (https://www.facebook.com/RomanianChamberOrchestra), se vor difuza în premieră primele două înregistrări. Sâmbătă, publicul va călători în lumea compozitorului Béla Bartók și a dansurilor populare românești, iar duminică vor fi prezentate două piese scurte - Intermezzi op. 12, scrise de marele compozitor român George Enescu.

Înregistrarea a avut loc live, în cadrul concertului susținut de Romanian Chamber Orchestra în templul muzicii din țară - Ateneul Român din București, în data de 19.08.2021, celebrând 140 de ani de la nașterea marelui compozitor român George Enescu.

Despre lucrări

Béla Bartók - Dansuri populare românești

Scrise original pentru pian în 1915, cele șase dansuri populare care alcătuiesc suita lui Béla Bartók intitulată "Dansuri Populare Românești" (anume "Joc cu bâta", "Brâul", "Pe loc", "Buciumeana", "Poargă românească" și "Mărunțel"), au la bază melodii culese de compozitor între 1909 și 1914 în Transilvania, pe parcursul peregrinărilor sale în care a înregistrat și transcris melodii din folclorul poporului român. Scrise după un hiatus de aproape doi ani, cauzat de o stare de depresie datorată începerii Primului Război Mondial, această suită poate fi considerată un răspuns prin muzică venit în vremuri tulburi, o reamintire că de cele mai multe ori soluțiile le putem găsi în originile noastre.

George Enescu - Intermezzi op. 12

Compuse în 1902 și 1903, "Intermezzi" op. 12 de George Enescu sunt două piese scurte dedicate prințesei Elena Bibescu, pianistă și susținătoare importantă a lui Enescu la Paris. Din punct de vedere temporal au fost scrise în imediata vecinătate a celebrelor Rapsodii Române (1901) și a Suitei nr. 1 pentru orchestră (1902). Fiind piese reflexive, pe parcursul lor compozitorul creează o atmosferă intimă, camerală, în care inflexiunile modale prezente, îmbinate cu sonorități pre-impresioniste și cu un limbaj cromatic puternic, potențează o stare de nesiguranță și oferă publicului un cadru meditativ.

Despre Romanian Chamber Orchestra

Un punct de reper pentru cultura românească, Romanian Chamber Orchestra este singurul proiect care reunește diaspora acasă, aducând laolaltă 34 de muzicieni români care fac performanță atât în țară, cât și în unele dintre cele mai importante orchestre ale lumii. Ansamblul este dirijat de maestrul Cristian Măcelaru, unul dintre cei renumiți dirijori pe plan mondial, dirijor principal al "WDR Sinfonieorchester Köln", Director Muzical al Orchestrei Naționale a Franței și noul director artistic al Festivalului Internațional "George Enescu".

Despre Maestrul Cristian Măcelaru

Câștigător în 2020 al unui premiu "Grammy", Cristian Măcelaru este în prezent dirijorul principal al renumitei orchestre "WDR Sinfonieorchester Köln" și director muzical al Orchestrei Naționale a Franței. Cariera de dirijor și-a început-o alături de Orchestra din Philadelphia, ansamblu pe care l-a dirijat începând cu anul 2010 de peste 100 de ori. De-a lungul timpului a dirijat Orchestrele Simfonice din New York, San Francisco, Chicago, Cleveland, Houston, Baltimore, Los Angeles, Toronto, Seattle, Detroit, precum și Bayerischen Rundfunk Symphonieorchester, Royal Concertgebouw Orchestra, Staatskapelle Dresden, Gewandhausorchester Leipzig, Deutsches Symphonieorchester Berlin, City of Birmingham Symphony Orchestra, Rotterdam Philharmonic Orchestra, Orchestre Philharmonique de Radio France, Hallé Orchestra, Vienna Radio Symphony Orchestra, Royal Philharmonic Orchestra, BBC Symphony, São Paulo Symphony Orchestra, Royal Scottish National Orchestra, City of Birmingham Orchestra, Hessischer Rundfunk Sinfonieorchester Frankfurt, Rotterdam Philharmonic, sau Gothenburg Symphony Orchestra.