Evenimentele săptămânii Înapoi

Pianistul Florian Mitrea - în seria de interviuri „Poveștile de succes ale muzicii”

Publicat: vineri, 2 Aprilie 2021 , ora 14.46

Anul nașterii sale, 1989, mi se pare semnificativ nu numai ca mare schimbare de filă a istoriei recente; ci și ca punct de repornire pentru ceea ce a dat mai mereu prospețime și forță culturii românești moderne - sincronizarea și resincronizarea cu realitățile vest-europene, occidentale. 1989 a permis muzicienilor români să studieze din nou, liber, acolo unde muzica clasică s-a simțit, de fapt, dintotdeauna, cel mai acasă. Iar pianistul Florian Mitrea aparține acestui desant românesc foarte consistent, care a căutat formarea și validarea și în afară. Stabilit acum la Londra, laureat al celebrului Concurs ARD de la München, între multe altele, Florian Mitrea este un nume reprezentativ când vorbim despre noua generație de pianiști români, care au dobândit consacrarea internațională. Mi-am dorit să stăm de vorbă de ceva vreme, încă de când a devenit profesor al prestigioasei Școli de muzică "Purcell" din Londra. Are însă o agendă încărcată, chiar și în pandemie, discuția pe care am înregistrat-o fiind posibilă într-o zi de marți, când programul său e ceva mai relaxat. Venea atunci după o săptămână în care ar fi trebuit să facă înregistrări în Germania, sesiune anulată din cauza restricțiilor în privința zborurilor.

"Urmând cursul fluviului. Muzică de-a lungul Dunării" - iată titlul albumului solo de debut al invitatului nostru, apărut în 5 ianuarie 2018. Discul poartă o pregnantă amprentă autobiografică și, într-un sens mai profund, identitară pentru acest muzician care, din 2007, trăiește în Marea Britanie. Fiecare dintre lucrări presupune o ancorare în tradiționalul sonor al spațiului străbătut de Dunăre - un tradițional mai mult sau mai puțin transfigurat. În alegerea lucrărilor reunite, a pornit de la propriile amintiri din periaoda copilăriei petrecute vara, în Delta Dunării, mama sa fiind originară din Tulcea.

Cu Florian Mitrea, cel despre care Martha Argerich crede că este "un remarcabil tânăr pianist", ne întâlnim în spațiul "Poveștilor de succes ale muzicii", duminica, de la ora 16,00, începând din 4 aprilie.

Stefan Costache